شهید سپهبد محمدولی قرنی

شهید سپهبد قرنی اولین رئیس ستاد مشترك ارتش جمهوری اسلامی ایران، یك ماه پس از استعفا در منزل خود توسط گروهك فرقان به شهادت رسید. ایشان اولین شهید ترور انقلاب اسلامی لقب گرفته است.

محمدولی قرنی در سال 1292 در تهران به دنیا آمد. بعد از طی تحصیلات مقدماتی در مدرسه نظام، در سال 1309 وارد دانشگاه افسری ارتش شد. در كودتای 28 مرداد 1332 همه جا حرف از دست داشتن قرنی در كودتا بود. این شهید والامقام بعد از اینكه از زندان آزاد شد، تغییر موضع داد و با نزدیك شدن به افرادی نظیر آیت‌الله طالقانی (ره) و آیت‌الله میلانی (ره) به فردی مذهبی و انقلابی تبدیل شد.
بعد از اینكه انقلاب اسلامی ایران در 22 بهمن 57 به پیروزی رسید، قرنی با حكم رهبر انقلاب اسلامی به‌عنوان اولین رئیس ستاد مشترك ارتش انتخاب شد و از طرفی به‌دلیل اقدامات انقلابی كه در دوران مبارزه با ساواك و رژیم پهلوی داشت، به عضویت در شورای انقلاب در آمد.
شهید سپهبد قرنی در سوم اردیبهشت 1358 به دست گروه فرقان در خانه‌اش ترور شد. آرامگاه او در قم و در حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها) است.

رادیو ایران گوشه‌هایی از خاطرات شهید سپهبد قرنی را در برنامه «پلاك هشت» مرور كرده است.


منصور طالب‌زاده، همرزم شهید: «به مهندس بازرگان و رفقایش اعتقادی نداشت؛ آنها هم او را قبول نداشتند، چندان كه بالاخره موفق شدند بعد از جنگ اول كردستان او را بركنار كنند. تمام امید و اعتقاد این مرد بزرگ بعد از خداوند به آقای خمینی بود. به یاد دارم در بحث انتصاب او به سمت اولین رئیس ستاد مشترك بعد از انقلاب، آن آقایان در شورای انقلاب به شدت با این انتصاب مخالف بودند. در اوایل گرفتن این مسئولیت، یك شب به خانه ما در تهران نو آمد. از او پرسیدم: چطور شد با وجود مخالفت آقایان این پست را به تو دادند؟ گفت: منصور! تو كه می‌دانی من یك سربازم و اهل ریاست نیستم؛ دستور آقای خمینی بود كه آقایان را سر جای‌شان نشاند و بار جمع و جور كردن ارتش برای انقلاب را به دوش من انداخت.»



برنامه پلاك هشت پخش شده از رادیو ایران
شنیدن این پادكست را به دوستان خود توصیه كنید!

1402/07/02
|
19:56
دسترسی سریع