یك پژوهشگر اجتماعی گفت: همه كسانی كه مهاجرت می كنند الزاما نخبه نیستند.
به گزارش روابط عمومی رادیو ایران، سیدحسن موسوی چلك در گفت و گو با برنامه «ایران امروز» در خصوص مهاجرت نخبگان گفت: «مهاجرت» در لغت به معنای كوچ یا انتقال از مكانی به مكان دیگر است كه افراد به طور معمول برای بهبود شرایط زندگیشان این كار را انجام می دهند و از كشوری به كشور دیگر می روند كه یكی از دلایل مهاجرت هم ادامه تحصیل و یافتن شرایط شغلی بهتر است.
این نوع مهاجرت به طور معمول برای دانشگاهیان و استعدادهای برتر كشورها به خصوص كشورهای جهان سوم رخ می دهد كه از سوی كشورهای پیشرفته به آنها پیشنهادات شغلی و تحصیلی ارائه شده و این مسأله آنها را به فكر مهاجرت میاندازد.
وی ادامه داد: همه كسانی كه مهاجرت می كنند الزاما نخبه نیستند.اما به هر شكل با رفتن هر یك نفر ایرانی یك نیروی انسانی را از دست می دهیم و این افراد غالبا داری تخصص و مهارت هستند كه به جهت ارتقا و بهبود آن تصمیم به مهاجرت گرفته اند.
این آسیب شناس حوزه اجتماعی افزود: در چند سال آینده، یكی از چالشهای اصلی بنگاههای اقتصادی، كمبود نیروی كار ماهر خواهد بود.
مهاجرت آشكار، مهاجرت خاموش
موسوی چلك گفت: در پدیده مهاجرت آشكار، فرد به صورت آشكارا مهاجرت می كند، ولی در پدیده مهاجرت خاموش شرایط مهاجرت برای افراد مهیا نیست و در صورت فراهم شدن فرد مهاجرت می كند.
وی با بیان اینكه سیاستگذاران باید به این موارد حساس تر وآگاه ترباشند افزود: این موضوع نیاز به آسیب شناسی دارد.نخبگان سرمایه های انسانی هستند كه وجودشان باعث تعادل در جامعه و اصلی ترین عامل رشد و توسعه كشور هستند. وقتی جامعهای از نخبگان تهی میشود علاوه بر اینكه فرایند توسعه متوقف میشود، ثبات جامعه نیز به خطر میافتد.
موسوی چلك تاكید كرد: كشور ما نیز همانند بسیاری از كشورهای در حال توسعه در پرورش و نگاهداشت نیروی متخصص با مشكلات زیادی روبروست و روند مهاجرت متخصصان و نخبگان به سوی كشورهای توسعهیافته در چند سال اخیر شتاب داشته است.
این پژوهشگر اجتماعی گفت: مهاجرت را میتوان شامل فرایندی دانست كه به دلیل محدودیتهای علمی، اقتصادی، فناوری، سیاسی یا كمبود امكانات پژوهشی، رفاهی و نیز ناتوانی جامعه در استفاده از تخصص و توان اطلاعاتی افراد برای كسب تجربه، پیشرفت علمی، منزلت اجتماعی، رفاه اقتصادی و دسترسی به منابع علمی جدید و متنوع، به سوی جوامعی كوچ میكنند كه به زعم آنها از شرایط مطلوبتری برخوردارند.
وی تصریح كرد: بزرگترین مزیت رقابتی كشورها و سازمان ها، داشتن نیروی انسانی توانمند است. اهمیت سرمایه انسانی در ارتقاء رشد و بهره وری یكی از مهمترین موضوعاتی است كه مورد توجه است و نباید اجازه دهیم برای افرادی كه سرمایه گذاری شده است به راحتی مهاجرت كنند، چرا كه مهاجرت افراد به معنای رفتن سرمایه های انسانی و نیروی متخصص است.
گفتنی است «ایران امروز» شنبه ها به تهیه كنندگی عاطفه اقتداری و اجرای رضا فرخی ساعت 12:40 از رادیو ایران پخش می شود