ایران امروز شنبه تا سه شنبه از ساعت 12:40 به مدت 70

جای شخصیتی مانند شهید مطهری در فرهنگ كشور خالی است

در«ایران امروز» رادیو ایران مطرح شد: باید تفكر انتقادی و شناختِ هنر را در نظام تربیتی و آموزشی به رسمیت بشناسیم

1402/09/06
|
14:07
|

به گزارش روابط عمومی رادیو ایران، برنامه «ایران امروز» شنبه 4 آذر با حضور، حجت‌الاسلام و المسلمین علی سرلك، عضو شورای صدور پروانه نمایش سازمان سینمایی كشور و شهاب شهرزاد، فعال رسانه ای، شاعر، نویسنده و منتقد، پیرامون صحبت‌های انسیه خزعلی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده مبنی‌بر بازیگر شدن طلبه‌ها و تایید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با این گزاره مبنی‌بر اینكه بازیگر شدن طلبه‌ها منعی ندارد، تبادل نظر صورت گرفت.

شهاب شهرزاد در برنامه «ایران امروز» مطرح كرد: باید در نظام آموزشی و تربیتی، تفكر انتقادی و شناخت هنر را به رسمیت بشناسیم. نشناختن زبان ملی، تمدن ایرانی، هنر ملی، موسیقی و ساز ایرانی، در نهایت سبب گرایش نسل‌های تازه به بازار تولیدات فرهنگی غیربومی شده است. بی‌اعتنایی به نیازهای مخاطب امروز، بین نسل امروز و اصالت ایرانی فاصله انداخته است. در این میان فقدان نگرش انتقادی در كودكان و نوجوانان، این نسل را به دامان پرآوازه‌هایی كشانده كه خود دچار سرگشتگی و فروپاشی‌اند.

این منتقد سینما افزود: حوزه باید به جای تولید، وارد نقد و تحلیل شود. همچنان كه تا كنون دانشمند دینی دیگری در سطح شهید مطهری به این عرصه ورود نكرده است.
حجت‌الاسلام و المسلمین علی سرلك، عضو شورای صدور پروانه نمایش سازمان سینمایی كشور و استاد دانشگاه بیان كرد: بعضی شغل‌ها با هویت طلبگی جور در نمی‌آید. بازیگری با طلبگی ناسازگار است؛ اینكه فرد هم طلبه باشد و صداقت و اخلاصش را مخاطب باور كند؛ هم بازیگر باشد.

وی ادامه داد: حتی بعضی از فقها بازیگر شدن طلبه‌ها را ممنوع كردند. البته خانم خزعلی بعداً صحبت‌های خود را تكذیب كرد و گفت مراد صحبتم این نبوده كه طلبه‌ها بازیگر شوند. البته گریزی از این نداریم كه طلبه‌ها وارد حوزه فرهنگ شوند و چه چیزی مهمتر از سینما كه مخاطبان عام دارد.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال كه حتی ساخت سریال‌های ماورایی در ایام ماه رمضان با ضعف در حوزه‌های معنوی و متافیزیكی همراه بود، تصریح كرد: اشكال این است كه طلبه بازیگر شود؛ اما عرصه‌های فیلمنامه‌نویسی، نقد و تحلیل به طلبگی نزدیك است. گزاره‌ای كه می‌گوید طلبه‌ها می‌توانند سلبریتی شوند، غلط است و بنیان فرهنگی و علوم انسانی ندارد. اگرچه این اظهارنظر مسئله ما نیست، ولی می‌توانیم بگوییم با مبانی جور در نمی‌آید.

شهاب شهرزاد، فعال رسانه و منتقد در پاسخ به این سوال كه قبلاً تجربه ورود طلاب به عرصه فیلمسازی و بازیگری را داشتیم. آیا آن تجربه موفقی بود، كه بخواهیم دوباره تكرار كنیم؟ توضیح داد: در زمان شهید سید مرتضی آوینی كه سمینار سینما و انقلاب اسلامی برگزار شده بود، یك جوان طلبه پشت تریبون چنان با شیفتگی و فروتنی در برابر سینما سخن گفته بود، كه شهید آوینی آشفته شد و گفت: طلبه نباید در برابر سینما كرنش كند؛ سینما باید در برابر معنویت كرنش كند.

شهرزاد ادامه داد: حضور طلاب و روحانیت می‌تواند به شكل دیگری در اصلاح ساختار سینما و فرهنگ كشور موثر باشد. ما الان جای خالی شخصیتی مانند شهید مطهری را در حوزه فرهنگ كشورمان احساس می‌كنیم. شهید مطهری كه به عنوان یك عالم دینی با نقد و تحلیل دقیق و براساسِ دانشِ دینی، به بررسی یك فیلم سینمایی پرداخته بود. یك رفتار متمدنانه در جهتِ تبیینِ یك وارونه‌نمایی. سینما به یك تعبیر، جایی برای جلوه‌گری و جلوه‌فروشی است. بعید می‌دانم كسی برای جلوه‌فروشی به حوزه علمیه رفته باشد. حوزه علمیه بستر معنویت است، كه در سینما دیده نمی‌شود و این ادعا را هم ندارد. یعنی شما از بازیگران توقع ندارید مروج معنویت باشند. چون اغلب آن‌ها ممكن است در بستر معنوی رشد نكرده باشند.

شهرزاد در پایان از سرلك خواست تا در جایگاه یكی از اعضای شورای پروانه نمایش فیلم‌های سینمای، از حیثیت زبان فارسی در صدور پروانه نمایش فیلم‌ها دفاع كند. وی یادآور شد: این پیشنهاد را سال‌هاست در برنامه‌ی «باغ هنر» رادیو ایران مطرح كرده‌ایم. این‌كه با نظارت زبانی، آثار سینمایی كشور را از كاربرد بی‌دلیل واژه‌های بیگانه و ناسزا و آلوده‌دهانی، مصون نگه داریم. انتظار این است كه وزارت ارشاد و زیرمجموعه‌ی این نهاد فرهنگی به اجرای قانون در صیانت از زبان فارسی اهتمام كند. پیش از این، نظارت زبانی در صدور پروانه نمایش، اغلب نادیده گرفته می‌شد.

گفتنی است «ایران امروز» شنبه ها به تهیه كنندگی عاطفه اقتداری و اجرای رضا فرخی ساعت 12:40 روانه انتن رادیو ایران می شود

تنظیم كننده: سمانه حیدرزاده

دسترسی سریع
ایران امروز