این بار رادیو ایران برنامه ای طنز برای تقویت روحیه شادابی مخاطبانش طراحی كرده است.
زهره زمانی
رادیو ایران در ساعات پایانی روز ، برای ترویج روحیه ی انتقاد پذیری و گفتمان انتقاد سازنده ، با حضور طنزپردازان مطرح كشور شهرام شكیبا،سعید بیابانكی، صابر قدیمی به بررسی متون طنز معاصر می پردازد.
«نیشدارو » به تهیه كنندگی عبدالله علایی ،آیتم سازی وحید بیات از شنبه تا چهارشنبه هر هفته از ساعت 21:45 الی 22 تقدیم شنوندگان رادیو ایران می شود.
«نیشدارو»تحمل آستانه نقد
یدالله گودرزی مدیر گروه فرهنگ و اندیشه رادیو ایران در گفتگو با جام جم با بیان اینكه برنامه «نیشدارو» چند هدف را دنبال می كند می گوید: نخست اینكه همه ما نیاز داریم آستانه تحمل خود را بالا ببریم و انتقادات را با زبان شیرین طنز بپذیریم و همدیگر را نقد كنیم تا بتوانیم رشد كنیم. دوم اینكه نمونه های خوب و مطلوب طنز با زبان سالم و درست را ارائه كنیم و شنوندگان را با نمونه های طنز یكصد سال اخیر آشنا كنیم .آثار طنازانه و فكورانه هایی وجود دارد كه برای مردم ناآشناست و برماست آنها را به مردم تقدیم كنیم.
گودرزی با بیان اینكه همه ما نیاز به شادی و ابتهاج روحی داریم و طنز می تواند بخشی از این فضا را برای ما بیافریند ، همچنین نیازمند فضای نقد سازنده هستیم و بریك یك رسانه هاست كه این فضا را ایجاد كنند ، ادامه
می دهد :برنامه «نیشدارو» سعی می كند هم مخاطبان خاص را راضی كند و هم مخاطبان عام را جذب كند و نوع دیگری از طنز را ارائه كند.
مدیر گروه فرهنگ و اندیشه رادیو ایران در پایان از همه مخاطبان این شبكه رادیویی می خواهد كه نظرات خود را بگویند و اگر نمونه هایی از طنز طنازان گمنام در دست دارند ،معرفی كنند.
به دردت می خورم
علایی(تهیه كننده) خطاب به صابر قدیمی می گوید:« می توانیم برنامه را با یك شعر طنز شروع كنیم».قدیمی در تاكید صحبتهای علایی می گوید : پس من برنامه را با شعر خودم «من قدیمی هستم و روزی به دردت
می خورم،فرش كهنه را مردم گران تر می خورند »آغاز می كنم.
البته او ادامه می دهد : دیشب از بین 50 داستانی كه خواندم ،10 تا را مناسب این برنامه دیدم.
معرفی مفاخر طنز ایران
عبدالله علایی تهیه كننده «نیش دارو»می گوید: این برنامه با رویكردی طنز و با نگاهی به چند موضوع معرفی مفاخر طنز ایران،بررسی متون طنز معاصر،بخش های طنز ارسالی توسط شنوندگان بصورت تعاملی و معرفی طنزپردازان شهرهای مختلف ،گزینش متون طنز از میان مجلات با نگاهی به اتفاقات و مسائل روز و پرداختن به موضوعات فرهنگی،سیاسی،اقتصادی،خانوادگی و ...با نگاهی طنز تهیه می شود.
علایی تصریح می كند :«نیش دارو» بصورت شخصیت محور با حضور طنزپردازان مطرح كشور از جمله:سعید بیابانكی،خلیل جوادی،صابر قدیمی تولید می شود، كه به مرور زمان اساتیدی به كاروان« نیش دارو » اضافه
می شوندكه با آقایان ناصر فیض رضا رفیع هم صحبت كرده ایم كه به برنامه بیایند.
استفاده از افكتهای صوتی مختلف متناسب با موضوع و افكتها و فواصل صوتی طنز جهت جذابیت برنامه استفاده خواهد شد.ضمن اینكه در آیتم طنز« جیك جیكستان» به طنزهای كوتاه در فضای مجازی پرداخته می شود .
او هدف از این برنامه پارادوكسیكال را پرداختن به مشكلات جامعه دانسته و تصریح می كند : همین طور كه دارو تلخ است ولی باعث سلامتی می شود ، نیش هایی كه در متن های طنز نهفته است ،به بهبود مسائل اجتماعی، فرهنگی و مدیریتی می پردازد .البته بخش هایی به صورت مفرح و مطایبه است با شوخی با اتفاقات روز و زندگی نیز مطرح می شود.
علایی تصریح می كند :« نیش دارو» با محوریت قرار دادن بررسی قالب های نثر و شعر از جمله متنون طنز قدیم ،مثل آثار عبید زاكانی ،اشعار مولانا و طنز در شعر سعدی و شاعران معاصر از ابوالقاسم حالت گرفته تا عمران صلاحی و طنز پردازانی كه همه مردم آنها را می شناسند، و با فضای افكتیو و موسیقی های شاد سعی می كند كه نه تنها برنامه شنیدنی شود،بلكه رضایتمندی مخاطبان را بدست بیاورد.
تهیه كننده «نیشدارو» با اشاره به پخش آثاری با صدای آقای ابوالفضل زرویی نصرآبادی ادامه می دهد :قرار است به زودی « شب شعر طنز كشور« ضبط و از همین برنامه برای علاقمندان پخش شود.
علایی كه در گذشته بیشتر برنامه های معارفی را تهیه می كرده است ادامه می دهد : هر كسی دغدغه هایی دارد . در قالب طنز خیلی از صحبت هایی كه نمی شود آن را مطرح كرد ، بیان می شود .طنز شنیدنی تر است،و شما می توانید مطلب انتقادی را بدون هیچ مسئله ای بگویید . او با بیان اینكه خط قرمز این برنامه « اخلاقیات »است،تصریح می كند :سعی می كنم از طنز فاخر استفاده كنم ضمن اینكه از مردم می خواهیم كه آثار خودشان را برای برنامه بفرستند، یا با صدای خودشان آن متن را اجرا كرده تا از برنامه خودشان پخش شود.
طنزی بدون تاریخ مصرف
سعید بیابانكی كارشناس مجری«نیشدارو» می گوید: در این یك ربع برنامه با هدف آشنایی شنونده ها با گونه فاخر طنز، شعر و نثر طنزمی خوانم هم از معاصرین هم از قدما. و در خلالش توضیحی در مورد آن اثر ادبی می دهم و گاهی هم از آثار خودم ، می خوانم .هر چند كه تعریف اكثر مردم از طنز ، آن چیزی است كه به آن می خندند ،هر چند كه یك اثر ادبی نباشد.
او تصریح می كند : در این برنامه سعی می شود كه یا در قالب شعر یا نثر، گونه های طنز ادبی بیشتر به مردم معرفی شود ،البته این مهم بیشتر در ادبیات معاصر رخ می دهد تا ملموس تر باشد چون بررسی متنون كهن به خاطر اینكه از ادبیات امروزی فاصله گرفته دركش برای مخاطب دشوارتر است.
بیابانكی می گوید: به بررسی آثاری در برنامه می پردازم كه به تاریخ و زمان ارتباط نداشته باشد یعنی اینكه تاریخ انقضاء نداشته باشد و فراتر از زمان و مكان باشند تا شنیدنش برای مخاطب لذت بخش باشد .