گزارشی از پشت صحنه برنامه سحر ماه رمضان رادیو ایران
زهره زمانی
برای چندمین سال پیاپی است كه رادیو ایران باویژه برنامه «قرار بی قراران » هر سحر میزبان مردم دیندار و روزه دار كشورمان است .این برنامه با طراحی بخش های مختلفی سعی می كند تا شنوندگان رادیو، بیشترین نفحات معنوی را از این ماه بهره ببرند. امسال رادیو ایران در سحرهای رمضان مردم را به یاری كودكان كار فرا می خواند.
****
با آهنگسازی امید رمضانی وخوانندگی آقای مجتبی مصری ترانه ای با حال و هوای معنوی ماه مبارك رمضان پخش می شود.در این ترانه نام شاعرانه ی برنامه نیز گنجانده شده است .آنگاه محمد نصر آبادی(گوینده ) باطمانینه خاصی می گوید:بسم الله الرحمان الرحیم سلام.به نام خدایی كه زودتر از همه مون سرقرار حاضر شده زودتر از همه مون منتظر نشسته، بساط میهمانی را چیده برای همه جا در نظر گرفته انتظارش اینه كه جای هیچ كس خالی نمونه چون خداست و مهربونه »
بعد از یك همخوانی قرآنی نصر آبادی شادتر از لحظه ای قبل ادامه می دهد :«می گن سحر كه می شه فرشته های خدا، نه، خود خدا می یاد و دونه دونه بنده هاشو صدا می زنه. اینكه صداش به كی برسه حساب دلهاست. می گن فقط خدا از حقیقت این ماه خبر داره»
«قرار بی قراران » هرسحر از ساعت 2:30 دقیقه بامداد با تهیه كنندگی حسین معصومی ، از رادیو ایران پخش می شود.
اقدامی برای كودكان كار
یدالله گودرزی مدیر گروه فرهنگ و اندیشه رادیو ایران در گفتگو با جام جم می گوید:در این برنامه چند حركت نوآورانه انجام می شود .از جمله معرفی دعاهای كوتاه كه از معصومان علیهم السلام رسیده و كمتر به آنها پرداخته می شود .بخش دیگر«فرزندان ایران»است مجری این بخش مریم نشیبا است كه از مردم خواهند خواست به كودكان كار كمك كنند .این حركت پویش گسترده خواهد بود كه با همكاری یكی از نهادهای عمومی یا سمن ها انجام خواهد شد .تا كنون نیز مبلغ 100 میلیون ریال كمك برای كودكان كار اختصاص یافته است.
او شرح دعای سحر ، شرح دعای ابو حمزه ، استفاده از وصایای شهدا ، استفاده از دعاهای كودكان را از جمله بخش های دیگر برنامه دانسته و می گوید : آیت الله محمدی ری شهری ، حجت الاسلام و المسلمین كازرونی ، حجت الاسلام عالی ، دكتر افتخاری و محمد نصر آبادی هر سحر در باره «حقوق مردم »صحبت خواهند كرد.
گودرزی ادامه می دهد : «قرار بی قراران» سعی دارد در برنامه جشن سپاس كه در عید فطر برگزار می شود گزارشی از پویش «كودكان كار» ارائه كند و در كنار برنامه سازی اقدامی عملی و اجتماعی برای مشكلات جامعه انجام دهد .
توفیقی همیشگی
حسین معصومی از تهیهكنندگان باسابقه رادیو ایران است كه او را بیشتر با برنامههای معارفی میشناسند. «راهشب»«،به افق آفتاب »،ویژه برنامه های« ما برای یاری آمده ایم» ، مقام اولی در جشنواره های پیر غلامان ، و كسب تندیس برتر برنامه تعاملی«ایرانی آنلاین » در مسابقات جهانی abu از جمله برنامههایی است كه با نام اوهمراه است.او كه به مدت 10 سال است كه برنامه های سحر رادیو ایران را تهیه می كند و كاملا با این حال و هوا آشناست میگوید:تهیه برنامه توفیقی اجباری است كه شامل حالم شده است .خدارا شاكرم كه با تهیه این برنامه می توانم فضای سحر را بیشتر درك كنم .همه عوامل با دل و جان در این وقت از نیمه شب كار می كنند تا فضایی پر از معنویت برای شنونده رادیو فراهم كنند .
معصومی با اشاره به اینكه ظاهر ساخت برنامه سحری سخت است ادامه می دهد : شاید بیدار شدن در پاسی از شب و آمدن به استودیو و دوباره رفتن به خانه سخت باشد ولی لذتی وصف نشدنی دارد .
این تهیه كننده معرفی عالمان دینی با روایت مهدی طهماسبی و آیتم سازی وحید بیات ، را از دیگر بخش های این برنامه سحری دانسته و می گوید: در راستای فرهنگسازی مردم و نجات از گرفتاری های زندگی دعاهای كوتاه توسط حجت الاسلام علی سرلك برای مردم معرفی می شود .
معصومی محوریت موضوع «قرار بی قراران » را« خیر خواهی» دانسته و می گوید:« ضرورت خیرخواهی» ،«خیرخواهی ویژگی پیغمبران» ،« آداب ، آثار و منزلت خیر خواهی » از موضوعاتی است كه به آن می پردازیم..
اجرایی خودمانی برای ارتباط با خدا
محمد نصرابادی مجری برنامه ،دومین سالی است كه اجرای سحرگاهی را برعهده گرفته او می گوید: فكر می كنم در سحر باید متناسب با اقتضاء آن ساعات از شلوغی و پیچیدگی احتراز كرد و به ایجاد فضایی خلوت و درونی شدن ارتباط مخاطب با خود و خدایش كمك كرد وقتی قرار است در فضای خصوصی قرار بگیریم دیگر معنا و تناسب ندارد كه از ادبیات رسمی و یا مطالب تخصصی و پیچیده استفاده كنیم و طبعا باید بیانمان و احساسی كه سعی بر انتقالش داریم از جنسی خودمانی برخوردار باشد و مخاطب احساس نكند كه از موضع بالا و نصیحتگر با او سخن می گوییم بلكه بیشتر همذات پنداری و احساس فهم متقابل برایش تداعی شود
او ادامه می دهد : فقط به دو مطلب اشاره كنم:اول اینكه اجرای رسمی اشكالی ندارد لكن حتما با هدفگذاری متفاوت با آنچه عرض كردم تناسب پیدا می كند .
دوم اینكه محدودیتهای كنداكتوری شبكه و نیز عادتهای قدیمی كه كلیشه های معمول را نمی توان نادیده گرفت از این رو باید زبان و بیانی تازه را جایگزین كرد .
نو آوری و صمیمیت در برنامه ای اینگونه ،یك ضرورت است ، سعی كنیم كه از این نظر هم مخاطب را اذیت نكنیم.