بحث روز دوشنبه از ساعت 12:40 به مدت 40

رادیو ایران

بحث روز

مردم در 9 دی دست رد بر سینه مداخله گران خارجی زدند

دكتر كوشكی كارشناس مسائل سیاسی گفت: اگر ما میان خودمان اختلاف یا اعتراضی داشته باشیم، ظرفیت های قانونی برای حل آن داریم

1400/10/09
|
19:03
|

برنامه «بحث روز» این هفته رادیو ایران به حماسه 9 دی اختصاص داشت و به ریشه یابی علل بروز فتنه 88 و عوامل موثر در خنثی شدن آن پرداخت. دكتر سید عبدالله متولیان،استراتژیست و كارشناس مسائل سیاسی و نیز دكتر صادق كوشكی، پژوهشگر و عضو هیات علمی دانشگاه، مهمانان این برنامه بودند و به تحلیل ابعاد مختلف و واكاوی نكات جدیدی از موضوع پرداختند.

به گزارش شبكه رادیویی ایران، دكتر متولیان در پاسخ به اینكه با گذشت 12 سال از حماسه 9 دی كه مردم نقطه ثقل آن بودند به چه تحلیل و ابعاد جدیدی می توان رسید گفت:« به جرأت می توان گفت كه در تاریخ 43 ساله انقلاب، كمتر حادثه ای داریم كه به اندازه فتنه 88 بر كشور ما تاثیر مستقیم داشته باشد. آنچه كه در بررسی این موضوع به عنوان یك فتنه داخلی مغفول مانده، نگاه جهانی به این مسئله است و این باعث شده كه برخی از احزابی كه در شكل گیری این فتنه نقش داشته اند از این كه نتوانسیتم فتنه 88 را در یك پازل بین المللی نگاه و تحلیل كنیم سوء استفاده كنند.»

كارشناس مسائل سیاسی با اشاره به نمونه های مشابه این اتفاق در تاریخ سیاسی جهان بر اساس اسناد موجود به نمونه موردی فروپاشی شوروی توسط امریكا تاكید كرد كه بعد از آن امریكایی ها به دنبال این بودند كه بتوانند بحث دهكده جهانی را با بر اساس دنیای واحد و دین زمینی واحد پیاده كنند و نوعی جنگ شناختی را در جهان ایجاد كنند كه بر اساس مدل سبك زندگی غربی و مشخصا امریكایی شكل گرفته است. این مدل واحد با نسخه یكسان كودتاها و انقلاب های مخملی در 15 كشور جهان پیاده شد اما در ایران ناموفق بود كه در حقیقت این بینش و تفكر انقلابی بزرگترین مانع برای ایجاد هژمون امریكا در جهان بوده است.

دكتر متولیان در پاسخ به اینكه چرا مقطع انتخابات، بزنگاه مناسبی برای این تغییر با مدل انقلاب مخملی است گفت:« اصولا توده مردم در زمان انتخابات به صحنه می آیند و این بهترین زمانی است كه می شود كه فتنه رأی را سازماندهی كنند و در انتخابات كه با اسم رمز مشخصی به نام «تقلب» شكل می گیرد ورود پیدا می كنند.

دكتر صادق كوشكی، دیگر مهمان برنامه در تحلیل و ریشه یابی دلایل ایجاد فتنه 88 و نیز عوامل منجر به شكست آن به این نكته تاكید كرد كه هرچه انتخابات جدی تر و واقعی تر باشد، طبیعتا شور و اشتیاقی در جامعه ایجاد می كند. بخشی از جامعه براساس دیدگاه های خود از نامزدی حمایت می كنند و این جزو ذات و طبع انتخابات است كه فضا به گونه ای است كه حتی در یك خانواده نیز ممكن است گرایش های مختلفی در اعضای یك خانواده در این موضوع وجود داشته باشد و این طبیعی و جزو ذات انتخابات است. حتی در مورد نتیجه انتخابات نیز ممكن است این اختلافات رخ دهد كه باز هم قانون برای آن راهكارهایی درنظر گرفته است كه این هم مشكلی به همراه ندارد. اما در انتخابات 88 اتفاقاتی افتاد كه فراتر از مقوله انتخابات بود كه هرچند به بهانه انتخابات بود اما ربطی به آن نداشت و آن دخالت رسمی و علنی قدرت های بزرگ غربی در مسائل داخلی كشور ما بود. به طور نمونه هیلاری كلینتون در كتاب «گزینه های سخت» به صراحت به نحوه مداخله امریكایی ها در فتنه 88 اشاره می كند كه ما در انتخابات 88 در ایران، رابطینی داشتیم كه بحث ها را با ما هماهنگ می كردند و می خواستند از آنها چگونه پشتیبانی كنیم و فضای مجازی و شبكه های اجتماعی را برایشان فعال نگه داریم و ما هم از آنها می خواستیم كه چگونه رفتار كنند.

دكتر كوشكی تصریح كرد:« 9 دی پاسخ ملت ایران بود به این دخالت ها و دست ردّ ملت ایران به سینه مداخله گران خارجی بود و این پیام را داشت كه اگر ما میان خودمان اختلاف یا اعتراضی داشته باشیم، ظرفیت های قانونی برای حل آن داریم و نه تنها نیازی به مداخله خارجی نداریم، بلكه آن را قبول نمی كنیم.»

دكتر متجلیان در خصوص نقش آفرینی مردم در پایان دادن به اغتشاشات سال 88 كه فضای سیاسی و اجتماعی ایران را به مدت هشت ماه تحت تاثیر خود قرار داده بود به تعبیر رهبر انقلاب از این حادثه اشاره كرد و گفت:«ایشان فتنه 88 را رسما یك كودتای تمام عیار امریكایی نامیدند. واقعیت این است كه امریكایی به خصوص بعد از حماسه 9 دی اصرار دارند كه این كودتا را یك كارزار انتخاباتی در ایران می دانند در حالی این این طور نبوده و امریكایی ها دچار یك اشتباه محاسباتی شدند و آن عدم شناخت درست از ابعاد مختلف فرهنگ ایران زمین بود؛ فرهنگی كه حداقل پنج ضلعی كه می توان یك ضلع آن را آموزه های متكی بر اسلام ناب محمدی (ص) دانست و چهار فرهنگ دیگر بر اساس فرهنگ علوی، فرهنگ فاطمی، فرهنگ حسینی و مهدوی كه در رفتار مردم موج می زند و خطوط قرمز مردم ایران براساس همین فرهنگ ها شكل گرفته است كه در فتنه 88 به خطوط قرمز این مردم كه در تاریخ عمق هم دارد تجاوز شد.»

دكتر متجلیان عامل فرهنگی ذكر شده را به عنوان اصلی ترین دلیل شكست فتنه دانست كه در كنار دیگر عواملی چون ولایت فقیه و نیز وجود فاصله زیاد جمعیت یازده میلیونی میان دو نامزد انتخابات كه در تمام 15 نمونه قبلی براندازی مثل مجارستان و اوكراین این فاصله بسیار كم بود، سبب خنثی شدن طرح ریزی غربی ها شد.

تحلیل گر سیاسی برنامه «بحث روز» در ادامه از نقش رهبری و فرماندهی ایشان در مدیریت سیاسی فتنه 88 گفت و این عامل را لازمه در هر حماسه و پیروزی به دست آمده ای دانست كه در حماسه ای چون كربلا نیز مدیریت امام حسین (ع) نمونه ای از آن بود كه تجلی آن در فرهنگ ولایت فقیه دیده می شود. این چتر ولایت است مردم با عنصر بصیرت در زیر آن جمع شده اند كه با «تشخیص درست و به موقع» سبب خنثی شدن نقشه دشمن شد.

دسترسی سریع
بحث روز