بحث روز دوشنبه از ساعت 12:40 به مدت 40

رادیو ایران

بحث روز

همه باید از موضع نظام در قبال برجام حمایت كنیم

كارشناس مسائل بین الملل گفت: برجام یك فرصت سوزی محض بود و وابستگی كشور به غرب را به دنبال داشت.

1399/12/02
|
09:54
|

مسعود بصیری كارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با برنامه «بحث روز» رادیو ایران در خصوص كاركرد آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار داشت: آژانس بین المللی ابتدا قرار بود مجمعی برای گردهمایی كشورها به قصد منع گسترش تسلیحات هسته ای باشد و همچنین به كشورهایی كه به دنبال استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای هستند كمك شود اما در حال حاضر آژانس به نهادی تبدیل شده كه مانع از رسیدن كشورها به فناوری هسته ای می شود تا مبادا پیشرفت این كشورها باعث نگرانی كشورهای دیكتاتور غربی شود.

بصیری درباره خسارت برجام و اعتماد به غربی ها برای كشور گفت: مسئله ما و آمریكایی ها مسئله برنامه هسته ای یا موشكی نیست بلكه مسئله باورها و اعتقادات است. در حقیقت برجام یك فرصت سوزی محض بود و وابستگی كشور به غرب را به دنبال داشت.

كارشناس مسائل بین الملل در پایان با اشاره به لزوم عبرت گرفتن از اتفاقاتی كه در كشور لیبی رخ داده یادآور شد: تجربه تلخ لیبی باید عبرتی برای همه كشورها باشد، در زمان قذافی لیبی با انگلیس قراردای بست كه در صورت حمله به لیبی انگلیس موظف بود از این كشور حمایت كند اما دیدیم كه اعتماد به انگلیسی ها برای لیبی ثمره ای جز تخریب و بمباران نداشت و نخستین كشوری كه لیبی را بمباران كرد خود انگلیس بود. بنابراین مذاكره با آمریكا آن هم در شرایطی كه این كشور به هیچ یك از تعهدات قبلی خود عمل نكرده كاری بیهوده است. تنها راه علاج مشكلات كشور تقویت بنیان های اقتصادی و تكیه بر توان داخلی است تا اگر قرار شد مذاكره ای هم صورت بگیرد با دست پر در مذاكره حاضر شویم.

همه باید از موضع نظام در قبال برجام حمایت كنیم

ابوالفضل ظهره وند كارشناس مسائل بین الملل و دیپلمات سابق كشورمان كه مهمان دیگر برنامه بود در خصوص فلسفه وجودی آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار داشت: فلسفه وجودی آژانس بین المللی انرژی اتمی در اصل كمك به كشورهایی است كه قصد دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای را دارند. وظیفه دیگر آژانس نظارت بر فعالیت های هسته ای كشورهاست تا كشوری به سراغ تولید سلاح هسته ای نرود و ایران نیز به عنوان یكی از كشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی همه قوانین و مقررات آژانس را پذیرفته و همواره در چارچوب قوانین عمل كرده است اما متاسفانه آژانس از ابتدا در مورد فعالیت های هسته ای ایران با اغراض سیاسی مواجه شد.


وی با اشاره به لزوم توجه مسئولان به عدم تكرار تجربه برجام گفت: پروتكل الحاقی در حقیقت یك روش نظارتی مضاعف بازرسی است و ایران با پذیرفتن این پروتكل و پس از آن امضای برجام از خود انعطاف نشان داد اما حالا پس از گذشت پنج سال از امضای برجام برای همگان مسجل شده كه غربی ها و در راس آن آمریكا به هیچ عنوان قصدی برای كمك به ایران نداشته و ندارند. ای كاش تجربه بدعهدی های متعدد طرف های غربی در مقاطع گوناگون تاریخی به كار مسئولان وزارت امور خارجه می آمد اما هنوز هم دیر نشده و از این به بعد باید همگی یكپارچه و متحد پشت سر موضع نظام درباره برجام بایستیم و بدانیم منافع ملی كشور در سایه همین اتحاد و وحدت نظر تامین می شود.

ظهره وند در پایان گفت: مطالبه ایران در برجام لغو تحریم ها بود اما غربی ها با فریبكاری سعی كردند ایران را در موضعی قرار دهند كه نتواند مطالبه گری كند اما ایران در پی آن است تا با اقدامات جدید خود معاهده نامتوازن برجام را متوازن كند. از این به بعد توپ در زمین آمریكا است و تنها راه دولت بایدن این است كه از مواضع ضدایرانی خود عقب نشینی كند.

دسترسی سریع
بحث روز