هفته نامه صدا و سیما صدای آبادی همچنان از رادیو ایران شنیده میشود
رادیو ایران در سفر رادیویی خود به اقصی نقاط كشور در برنامه «راهی به آبادی» گفتوگوهایی با مردان و زنان تولیدكننده برتر بخش كشاورزی، زارعین، باغداران، دامداران، صنایعدستی روستایی، تعاونیهای روستایی و... دارد
رادیو ایران در سفر رادیویی خود به اقصی نقاط كشور در برنامه «راهی به آبادی» گفتوگوهایی با مردان و زنان تولیدكننده برتر بخش كشاورزی، زارعین، باغداران، دامداران، صنایعدستی روستایی، تعاونیهای روستایی و... دارد و ضمن آشنایی با روستاها به موقعیت جغرافیایی، استعداد منطقه و توان تولید داخلی میپردازد. این برنامه كه شبهای شنبه، دوشنبه و چهارشنبه ساعت 22و5دقیقه از رادیو ایران پخش میشود، از اسفند 96 روی آنتن رفته و تا به حال به بسیاری از نقاط روستایی دور و نزدیك سفر كرده و به معرفی روستا و روستاییان موفق پرداختهاست. در گذشتهای نه چندان دور علیاصغر نادرپور گزارشگری این برنامه را برعهده داشتهاست. او در روزهای اولیه تولید این برنامه به قزوین و همدان رفته و با كشاورزان و دامداران گفتوگو كردهاست. با عباس سنجری، گزارشگر كنونی برنامه و راضیه حسینعلی، تهیهكننده گفتوگو داشتیم.
صدای روستا
عباس موسایی سنجری (عباس سنجری) متولد 1338 تهران است و اول مهر 61 وارد رادیو شدهاست. او از همان زمان، فعالیت حرفهای خود را در برنامههایی چون «راه شب»، «سلام صبح بخیر»، «وضعیت قرمز» و... آغاز كرد. سنجری كه سال64 در منطقه عملیاتی فاو شیمیایی شده تا امروز جوایزی را از جشنوارههای متعدد گرفتهاست؛ كسب مقام اول در اولین جشنواره رادیو، مقام برتر در چهاردهمین جشنواره بینالمللی رادیو، انتخاب او در مقام سفیر سلامت از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، كسب مقام اول در جشنواره شهری، جشنواره كتاب و رسانه جشنوارههای دفاع مقدس و همچنین جشنواره برنامههای منتخب رادیو ایران و جشنواره قصهگویی استان گلستان از نمونههای آن است. این مجری و گزارشگر پیشكسوت رادیو ایران به جامجم میگوید: كار راهی به آبادی دلی و پر از عشق است. برای مثال شما صبح ساعت 8 حركت میكنی 160 - 150كیلومتر میروی و وارد ورودی استان تهران و مازندران میشوی. بعد از مدت 20 دقیقه در یك جاده سربالایی صعب العبور راهت را ادامه میدهی تا میرسی به سیاه چادری كه عزیزان عشایر در آن زندگی میكنند. اینقدر این عشایر خوب هستند! اینقدر این كشاورزان با ما مهربان هستند! اینقدر این باغداران با صفا هستند كه واقعا زبان من قاصر است از محبتشان صحبت كنم. بلافاصله وقتی وارد شدید، با احترام جمع میشوند، سفرهای پهن میكنند و آنچه دارند سر سفره میآورند از سر شیر، ماست و كشك گرفته تا دوغ از شما پذیرایی میكنند. اینجاست كه من باید خودم را به عنوان یك نماینده رسانه طوری مطرح كنم كه اولا آنها جذب شوند و ضمنا حرفهایی را كه میزنند به گوش مسؤولان برسانم.
او ادامه میدهد: از چیزهایی كه خیلی برای من مهم است همین داشتن رادیوی بدون برق یا رادیوی باتریدار است. خیلی از عشایر و دامداران در بیابانها زندگی میكنند و آنها حتی برق و گاز در فصل سرما ندارند و از مشكلاتشان برای ما صحبت میكنند. یكی از مشكلاتی كه در منطقه كوهستانی و صعبالعبور روستاهای فیروزكوه به چشم میخورد نداشتن گاز، برق یا آب آشامیدنی است. این عزیزان به دلیل اینكه بتوانند چرخه اقتصاد كشورمان را به گردش در بیاورند، تلاش میكنند با همین نارساییها و كمبودها بسازند، اما آنچه وظیفه من عباس سنجری به عنوان گزارشگر برنامه راهی به آبادی به عهده دارم، این است كه میروم كنارشان مینشینم و با آنها صحبت میكنم، این صحبت گاهی با یك پدر و مادر پیر است، با كسی است كه به تهیه لبنیات مشغول است و از شیر، ماست، كره و دوغ تهیه میكند، كار آفرینی میكند، گلیم و قالی میبافد و.... وقتی من صادقانه گزارش را بیاورم و گزارش پخش شود، این عزیزان از طریق برنامه راهی به آبادی كه روی موج AMدیف 558 كیلوهرتز پخش میشود، صحبتهایشان را گوش میدهند.
خیلی اوقات شده وقتی با این عزیزان صحبت كردم، وقتی برنامه پخش شده، مشكلاتشان برطرف شدهاست. برای مثال من وظیفه خودم میدانم و به فرماندار زنگ میزنم و پیامك میفرستم. به طور مثال میگویم آقای فرماندار امشب ساعت 22و5دقیقه صدای روستای شاد دهند پخش میشود. منطقه كوهستانی بابا یرد پخش میشود، گوش دهید و توجه كنید اهالی چه مشكلاتی دارند. مگر چه از شما میخواهند؟ در بعضی جاها هست كه یك جاده ناهموار دارند یا یكی از مشكلاتی كه در مناطق مختلف به ویژه ناطق كوهستانی هست، محرومیت این عزیزان از خدمات رفاهی و بهداشتی است و اگر یك زن بخواهد زایمان داشتهباشد، خدای ناكرده ممكن است وسط راه هم خودش و هم نوزادش تلف شوند. رادیو نقش خیلی مهمی میتواند داشتهباشد و من این افتخار را دارم كه روز به روز در روستاها شنوندههای برنامه راهی به آبادی رادیو ایران را بیشتر و بیشتر میكنم. خداراشكر در بعضی از مواقع، مسؤولان توجهی ویژه نسبت به رفع مشكلات دارند ولی بعضی اوقات هست كه شاید نتوانند. اینجا وظیفه و رسالت من است كه اعلام كنم و خوشبختانه خیلی از جاها این اتفاقات افتادهاست. او خطاب به جوانانی كه میخواهند كار اجرا و گزارشگری را ادامه بدهند، میگوید: همانطور كه حضرت امام فرمودند مردم ولینعمتان ما هستند؛ شما باید برای تهیه گزارش برای مردمی كار كنی كه ولی نعمت ما هستند. من عاشق كارم هستم. انسانی كه عاشق كارش باشد راههای سخت را طی میكند.
ظرفیتهای اقتصادی و گردشگری
راضیه حسینعلی، تهیهكننده جوان برنامه راهی به آبادی كه افتخاراتی از جمله جشنوارههای بینالمللی رادیو، آسیا - اقیانوسیه (ABU)نانو و جشنوارههای كشوری كسب كردهاست، میگوید: این برنامه به معرفی ظرفیتهای اقتصادی و گردشگری روستاها میپردازد. با توجه به اینكه روستاها در اقتصاد ما نقشی موثر دارند ولی خیلی به آنها توجهی نمیشود ما در هر برنامه روستایی را معرفی میكنیم. البته به خاطر كرونا این مهم محدود به اطراف استان تهران شدهاست؛ ولی قبل از كرونا گزارشگر به همه روستاها اعزام میشد. او معرفی كشاورزان و دامداران موفق، همچنین افراد موفق روستاها، جاذبههای گردشگری، محصولات، صنایعدستی و موقعیتهای شغلی را كه در روستاها وجود دارد، از مهمترین اهداف برنامه میداند و بیان میكند: اگر روستاییان مشكلی داشته باشند، ما مشكل آنان را به مسؤولان انتقال میدهیم.