خبرگزاری تسنیم كفاشیان: چهار سال پیش پیشنهاد تشكیل كمیته برای اصلاح اساسنامه را دادم/ عزیزیخادم: خطر تعلیق بیخ گوش فوتبال است
علی كفاشیان و شهابالدین عزیزی خادم در مناظرهای درباره اصلاح اساسنامه فدراسیون فوتبال صحبت كردند و در این باره هشدار دادند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، پس از اعلام ایرادهای گرفته شده از سوی فیفا به اساسنامه جدید فدراسیون فوتبال، شهابالدین عزیزی خادم، عضو سابق هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال و علی كفاشیان رئیس پیشین این فدراسیون در گفتوگو با رادیو ایران مناظرهای در این خصوص انجام دادند كه شرح این گفتوگو را در زیر میخوانید:
سوال: ابتدا درباره دورنمای فدراسیون فوتبال و اینكه چه اقدامی باید انجام شود تا خطاهای گذشته تكرار نشود، صحبت كنید؟
عزیزیخادم: فدراسیون فوتبال را نباید فقط به عنوان یك نهاد ورزشی و فوتبالی دید. فوتبال یك ملت و نماینده یك تمدن تاریخی و فاخر است. هرگونه آسیب در این حوزهها وجاهت كشور را مخدوش میكند. در مورد بحث اساسنامه مواردی است كه فیفا به عنوان یك نهاد فرا ملی وارد شده و اعضای مجمع هم در این حوزه ورود كردهاند. این موضوع، هم نیاز به بازنگری جدی دارد، هم به لحاظ سرعت و هم به لحاظ دقت.
اساسنامه فدراسیون فوتبال با توجه به نامهای كه فیفا زده، جدا اینكه باید سرعت در اصلاح آن به كار گرفته شود، باید مقداری براساس ارزشهای داخلی، بومی شود. برای اینكه از خودپسندی و تك رویها جلوگیری شود باید به مباحث قبل برگردیم. چون اینها آسیبزا است و همین مسائل قربانیهای زیادی داشته است. بالاخره این هنر ماست كه اینها را با هم تلفیق كنیم و با كمك افراد كاردان بتوانیم این فضا را تغییر دهیم. فكر میكنم نیاز روز ورزش كشور همین اساسنامه است.
شكی در این نیست كه مجمع فدراسیون فوتبال نقش بیبدیلی دارد. نامهنگاریهای اصلاح اساسنامه ذاتاً نمیتواند محرمانه باشد. مجمع باید از روند آن اطلاع داشته باشد و نباید نقش تماشاگری را برای مجمع در نظر بگیریم. اتفاقا خیلی خوب است كه شفاف اساسنامه را در اختیار مجمع قرار دهیم تا آنها هم نظرات خود را ارائه دهند. همانطور كه قبلا گفتم خطر تعلیق بیخ گوش فدراسیون فوتبال است.
سؤال: بعد از جام جهانی 2006 اساسنامه تنظیم شد و چرا به عقب برگشتیم؟
كفاشیان: طبق روالی كه همیشه در فیفا و ایافسی داشتیم، فدراسیونها هر سال اساسنامه خود را تغییر میدهند و برای مجمع میفرستند و به طور مثال در بندهایی تغییراتی ایجاد میكنند. در نهایت هم نظرخواهی و برای مجمع ارسال و تصویب میشود. ما هم در فدراسیون فوتبال در سال 86 تغییراتی در اساسنامه داشتیم و در سال 90 این تغییرات به تصویب رسید. بعد از آن چندینبار نامه و پیشنهاداتی آمد تا اصلاحاتی انجام شود ولی متاسفانه در این 9 سال اصلاحاتی انجام نشده است. در حالی كه اگر به اصل قضیه بازگردیم باید اصلاحاتی كه در اساسنامه فیفا و AFC انجام شده در اساسنامه ما هم اعمال شود. چهار سال پیش این پیشنهاد را به فدراسیون فوتبال دادم تا كمیتهای تعیین شود و اساسنامه را با آخرین قوانین فیفا و AFC تغییر دهند، اما متأسفانه این اتفاق رخ نداده تا الان به اینجا رسیدیم. اینها مشكلات مدیریتی بوده است، اول از خودم گرفته تا الان.
رئیس فدراسیون فوتبال آینده الان باید چه كاری انجام دهد؟
كفاشیان: رئیس آینده كه الان نباید كاری انجام دهد، چون نمیدانیم چه كسی است! الان هیئت رئیسه باید سریع اشكالاتی كه گرفته شده را برطرف و نظر فیفا را جلب كند و در فرصت كوتاه اساسنامه را برای تمام اعضای مجمع ارسال كند. اگر هم اعضای مجمع نظری داشتند جمع شود و بعد به سرعت مجمعی تشكیل و اصلاح اساسنامه تصویب و تاریخ انتخابات را مشخص كنند. هر چقدر این زمان بگذرد به ضرر فوتبال كشور است. این اتفاق مثل بیماری است كه باید سریع خوب شود، چون روز به روز بدتر میشود.
عزیزیخادم:كفاشیان از دوستان خوب من است و خیلی چیزها از او یاد گرفتم. كفاشیان از مدیران خوشفكر بود. به هر حال اختلافنظرهایی هم بین ما وجود داشت. بحث اساسنامه تبدیل به یك وظیفه ملی شده است. با توجه به آسیبهایی كه به فوتبال كشور وارد شده، به سمت تشكیل یك اجماع ملی برویم تا فوتبال را نجات دهیم. فوتبال ما تاكنون چنین دورانی را به خود ندیده است.
سؤال همه احساس میكنند تمام تصمیمها پشت درهای بسته گرفته میشود و نظارتی بر تصمیمهای كلان فدراسیون وجود ندارد.
عزیزیخادم:اعتقاد دارم نباید بیخود همه چیز را پیچیده كرد. در روزهای گذشته هم به دوستان گفتم این مطالبی كه از سوی فیفا آمده محرمانه نیست و در اختیار مجمع قرار دهید تا صحبت كنند و خروجی خوبی داشته باشد. فیفا این اساسنامه را رصد میكند. اساسنامه باید مكمل تفكرات آتی فدراسیون فوتبال باشد. یعنی به همان مقدار كه آن را مدرن و بهروز میكنیم میشود، یكسری تفكرات جدید با اجماع ملی وارد اساسنامه كرد و افرادی بیایند كه شرایط حال را تغییر دهند. بازهم اعتقاد دارم شرط اولیه، مشاركت اعضای مجمع است. من هم امیدوارم دوستان در هیئت رئیسه خیلی سریع ایرادها را در سایت فدراسیون بگذارند و در مورد آن حرف زده شود. در نهایت هم این موضوع قرار است در مجمع تصویب شود. ظاهرا باید تا چهار یا پنج روز آینده اساسنامه جدید با ایرادات برطرف شده را به فیفا ارسال كنند. امیدوارم مباحثی كه فیفا مطرح كرده، فوراً برطرف شود.
سؤال: برخیها معتقدند مجامع فدراسیونهای ورزشی ماشین رأی هستند و فقط برای رأیگیری از آنها استفاده میشود؟
علی كفاشیان: در مجمعی كه سال یكبار برگزار میشود و اعضای آن هم یك وظایف خاص دارند، نمیشود بگوییم نقش نظارت دارند. بله! مجامع، بازرس، حسابرس و هیئت رئیسه را تعیین میكنند و 95 درصد بخش اجرایی روی شانه این افراد است اما خود مجمع نقش اجرایی ندارد. من تا حالا ندیدم مجمعی یك رئیس را بركنار كند! بله مخالفتهایی بوده، اما نهایت یك اتفاق این است كه یك مجمع به رئیس قبلی رأی ندهد و یك نفر دیگر در انتخابات رأی بیاورد كه این اتفاق هم افتاده است.
این حق قانونی مجمع است كه در جریان اساسنامه باشد. یعنی به هر حال مصوباتی است كه در مجمع باید تصویب شود. من هم اعتقاد دارم اساسنامه را روی سایت بگذارند و رسانهها نظر بدهند. هر چقدر این موضوع عمومیتر باشد بهتر است. متأسفانه چون ما این كارهار را تا حالا نكردیم، سخت میگیریم. اكثراً مواردی كه در هیئت رئیسه میگذرد را مجامع تصویب میكنند، مگر اینكه مسئله خاصی باشد.
عزیزی خادم: باید تعهدی ایجاد كنیم كه كنار آن پاسخگویی باشد. پنهان كردن دردی را دوا نمیكند. اگر دردی دوا میكرد كه وضع فوتبال ما این نبود. ما نیاز به فداكاری و گذشت داریم. البته دوستان در هیئت رئیسه كار میكنند و امیدوارم با تعاملی كه با وزارت ورزش وجود دارد كار پیش برود.
سؤال: طبق ایرادهای گرفته شده از سوی فیفا به اساسنامه، وزارت ورزش نمیتواند در مجمع حق رأی داشته باشد.
عزیزی خادم: همین نامهنگاریهای فیفا را فدراسیون روی سایت قرار میداد، اینطور مطالب بیرون نمیآمد. حتما هم كمك میشد. افرادی هستند كه میتوانند كمك كنند. نقش دولت را نمیتوانیم در رشد ورزش نادیده بگیریم. این را با باید ساز و كار حقوقی پیش ببریم تا فوتبال ضربه نخورد و استقلال فدراسیون هم خدشهدار نشود.