باشگاه خبرنگاران جوان جای شخصیتی مانند شهید مطهری در فرهنگ كشور خالی است

شهاب شهرزاد گفت: شهید مطهری به عنوان یك عالم دینی با نقد و تحلیل دقیق به بررسی فیلم سینمایی می‌پرداخت.

1402/09/07
|
14:07
|

حجت‌الاسلام و المسلمین علی سرلك، استاد حوزه و دانشگاه در برنامه «ایران امروز» رادیو ایران درباره صحبت‌های انسیه خزعلی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده مبنی‌بر بازیگر شدن طلبه‌ها و تایید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با این گزاره مبنی‌بر اینكه بازیگر شدن طلبه‌ها منعی ندارد، گفت: بعضی شغل‌ها با هویت طلبگی جور در نمی‌آید. بازیگری با طلبگی ناسازگار است؛ اینكه فرد هم طلبه باشد و صداقت و اخلاصش را مخاطب باور كند؛ هم بازیگر باشد.

حجت‌الاسلام سرلك ادامه داد: حتی بعضی از فقها بازیگر شدن طلبه‌ها را ممنوع كردند. البته خانم خزعلی بعداً صحبت‌های خود را تكذیب كرد و گفت مراد صحبتم این نبوده كه طلبه‌ها بازیگر شوند. البته گریزی از این نداریم كه طلبه‌ها وارد حوزه فرهنگ شوند و چه چیزی مهمتر از سینما كه مخاطبان عام دارد.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال كه حتی ساخت سریال‌های ماورایی در ایام ماه رمضان با ضعف در حوزه‌های معنوی و متافیزیكی همراه بود، تصریح كرد: اشكال این است كه طلبه بازیگر شود؛ اما عرصه‌های فیلمنامه‌نویسی، نقد و تحلیل به طلبگی نزدیك است. گزاره‌ای كه می‌گوید طلبه‌ها می‌توانند سلبریتی شوند، غلط است و بنیان فرهنگی و علوم انسانی ندارد. اگرچه این اظهارنظر مسئله ما نیست، ولی می‌توانیم بگوییم با مبانی جور در نمی‌آید.

وی گذری به جلسه خود با رهبری زد و ادامه داد: ما بعد از همایش روحانی و سینما خدمت رهبری مشرف شدیم. در آن جلسه به ایشان عرض كردم كه به عنوان یك كارشناس فرهنگی و نه رهبر نظرتان درباره بازیگر شدن طلبه‌ها چیست؟ رهبری فرمود كه الان باید درباره این موضوع تامل كنم؛ ولی می‌دانم روحانی به هر كاری نزدیك شود باید هویت تربیتی و هدایتی‌اش در آن كار جاری شود. قطعاً هویت تربیتی در بازیگری وجود ندارد.

شهاب شهرزاد، فعال رسانه و منتقد در پاسخ به این سوال كه قبلاً تجربه ورود طلاب به عرصه فیلمسازی و بازیگری را داشتیم. آیا آن تجربه تجربه موفقی بود، كه بخواهیم دوباره تكرار كنیم؟ توضیح داد: در زمان شهید سید مرتضی آوینی كه سمینار سینما و انقلاب اسلامی برگزار شده بود، یك جوان طلبه پشت تریبون چنان با شیفتگی و فروتنی در برابر سینما سخن گفته بود، كه شهید آوینی آشفته شد و گفت: طلبه نباید در برابر سینما كرنش كند؛ سینما باید در برابر معنویت كرنش كند.

شهرزاد ادامه داد: حضور طلاب و روحانیت می‌تواند به شكل دیگری در اصلاح ساختار سینما و فرهنگ كشور موثر باشد. ما الان جای خالی شخصیتی مانند شهید مطهری را در حوزه فرهنگ كشورمان احساس می‌كنیم. شهید مطهری كه به عنوان یك عالم دینی با نقد و تحلیل دقیق به بررسی فیلم سینمایی پرداخته بود. سینما جای جلوه‌فروشی است. بعید می‌دانم كسی برای جلوه‌فروشی به حوزه علمیه رفته باشد. حوزه علمیه بستر معنویت است، كه در سینما دیده نمی‌شود و این ادعا هم ندارد. یعنی شما از بازیگران توقع ندارید مروج معنویت باشند. چون اغلب آن‌ها در بستر معنویت رشد نكردند.

این منتقد در پاسخ به این سوال كه شما مخالف حضور طلاب به عرصه بازیگری هستید؟ تصریح كرد: من مخالف با ورود هیچ كس نیستم و نمی‌توانم باشم. از سال‌ها پیش نادر ابراهیمی برای طلاب در حوزه‌های علمیه كلاس می‌گذاشت، تا به آن‌ها داستان نویسی بیاموزد. اما اینكه این كار‌ها خروجی داشته یا نه به ما مربوط نیست. یك گروهی علاقه‌مندند داستان نویسی یا فیلمنامه‌نویسی یاد بگیرند. دست كم با این مقوله آشنا می‌شوند.

دسترسی سریع