جام جم واكنش سریع رادویی ها در بحران ها
گفتگو با زهراقاِیدی برنامه ساز و تهیه كننده برنامه های مختلف رادیو ایران
*چه زمانی از شهادت حاج قاسم با خبر شدید؟
ساعت حدود پنج و نیم صبح بود كه از اتاقم بیرون آمدم و دیدم مادرم در حال گریه كردن هستند.وقتی علت را جویا شدم گفتند: خبر شهادت حاج قاسم آمده .اول گفتم كه از همین خبرهایی است كه زود تكذیب می شود ولی متاسفانه خبر درست بود.
*شنیده ایم شما فوری به سازمان آمدیدچرا؟
من نیامدم سازمان. آقای شهرام ملازاده مدیر وقت رادیو پیام و آوا زنگ زدند و گفتند سریع آنونسی بسازید.آنونسی ساخته از آقای علیرضا تابان خواستم كه برایم متنی را بخوانند با صداهایی كه خیلی كم و محدود در اینترنت از حاج قاسم بود ، چند آنونس برای رادیو پیام و آوا ساختم.
حدود ساعت 7 صبح بود كه با مهدیه پهلوانی گزارشگر تماس گرفته و از ایشان خواستم كه گزارش هایی را تهیه كنند.چون من و ایشان به همراه آقای حسین معصومی برنامه های «از تبار حبیب» را كه با موضوع شهدای مدافع حرم بود، تهیه می كردیم. به آقای داداشی مدیر پخش رادیو ایران زنگ زدم كه یك سری برنامه داریم ، اگر بخواهید آن ها را میكس و تنظیم كرده برایتان می فرستم.ایشان تایید كردند و مشغول جای گذاری این برنامه ها با برنامه های طنز رادیو ایران بودند.
آقای زریباف مدیر گروه دفاع مقدس رادیو ایران هم زنگ زدند و خواستار این شد كه با دوتن از خانواده های شهدای مدافع حرم صحبتی داشته باشیم كه تا قبل از ظهر بتوانیم ویژه برنامه ای را روی آنتن بفرستیم. با پسر سردار همدانی هماهنگ شده و با ایشان توانستیم گفتگو بگیریم.و همكارانمان در پخش رادیو ایران ویژه ای برنامه ای را پخش كردند.
از روز شنبه هم هر روز به مدت یك هفته در ویژه برنامه «خانواده ای به نام ایران»كه جایگزین برنمامه «خانه و خانواده» شده بود در خصوص شهادت سردار سلیمانی ، حمله موشكی سپاه و سقوط هواپیمای اوكراینی صحبت می كردیم.
*برای ساخت آیتم ها چه ایده ای داشتید؟
مهم ترین ویژگی كه می توانم به آن اشاره كنم ارتباط خیلی عجیب و پدرانه حاج قاسم با خانواده های شهدای مدافع حرم بود.این را محور قرار دادم و تلاش كردم فارغ از نقش نظامی حاج قاسم در كشور ، این نقش عاطفی ایشان را هم پر رنگ كنم.
*برای زمان بحران آموزش دیده اید؟
بله .هر كسی كه آنتن و برنامه زنده داشته باشد حتما آمادگی هر اتفاقی را در كشور دارد.ماجرای شهادت حاج قاسم سلیمانی اولین اتفاقی كه ما با آن روبرو بودیم ، نبود.قبل از آن ریزش پلاسكو ، زلزله و مواردی اینچنینی را هم تجربه كرده بودیم و بعد از آن هم بارها سازمان در لحظات حساسی نزدیك شد كه تلاش من و همه همكارانم در صف اول رسانه یعنی آنتن زنده بر حل و بهبود موقعیت حساس بوده است.
*چه آموزش هایی برای موقع بحران لازم است؟
یك بخشی آموزش است.بخشی هم جزء ویژگی های شخصیتی افراد است.طبیعی است كه كسی كه استرس زیادی دارد ، در لحظات بحرانی تصمیم گیری درستی نمی تواند بكند.اما حتما باید برنامه ساز خطوط قرمز را در مواقع بحرانی بداند تا بتواند آزادانه در این مواقع تصمیم گرفته و عمل كند.
*چه چیز باعث می شود یك تهیه كننده رادیویی در موقع بحران بتواند بهترین عملكرد را داشته باشد؟
فقط و فقط تجربه و البته تسلط های فنی اما تجربه خیلی مهم است.
*به نظر شما در این چند سال رسانه ملی كارنامه قابل قبولی در معرفی حاج قاسم داشته است(از ظرفیت عظیم حاج قاسم استفاده كرده است).
بله .در این سالها در تمام ابعاد شخصیتی حاج قاسم سلیمانی برنامه های باكیفیتی توسط همكارانم تولید شده است.ضمن اینكه باید مراقبت كرد كه بیش از اندازه تولید محتوای تكراری اتفاق نیافتد مثل تمام رسانه های دنیا توجه به قهرمان ها.یكی از وظایف رسانه است كه صدا و سیما به خوبی به وظیفه اش عمل كرده است.
*چطور خود را توانستید مدیریت كنید؟
به دلیل اینكه اصولا آدم پر استرسی نیستم و استرس نمی گیرم.چند دقیقه وقت گذاشتم و به اصل موضوع فكر كردم.
و بعد شروع كردم به جستجو و سرچ كردن در منابع موجودی كه وجود داشت و به خروجی برنامه رسیدم.
ولی چیزی كه خیلی در برنامه سازی مهم است ، فارغ از رفتار احساسی ، یك رفتار حرفه ای از خودمان چه در بحران ها و برنامه سازی های روز مره امان نشان دهیم