ایرنا برگزاری جشنواره «آیین سخن» برای پاسداشت زبان فارسی/ رقابت 250 برنامه رادیویی

تهران-ایرنا- رادیو ایران با همكاری شورای پاسداشت زبان فارسی معاونت صدا، در جهت نگهبانی، توسعه و ترویج زبان فارسی، نخستین جشنواره «آیین سخن» را برگزار می‌كند.

1401/04/08
|
17:31
|

به گزارش ایرنا، نشست خبری «آیین سخن» سه شنبه هفتم تیر با حضور محمد جعفر محمدزاده مدیررادیوایران، كاظم داداشی قائم مقام این شبكه رادیویی، یدالله گودرزی دبیر جشنواره و عبدالرسول جوادی مدیر روابط عمومی جشنواره آیین سخن و جمعی از مدیران شبكه های مختلف رادیویی وبا حضور اصحاب رسانه برگزار شد.

در ابتدای این نشست یدالله گودرزی، دبیر نخستین جشنواره ملی آیین سخن توضیحاتی را در خصوص این جشنواره بیان كرد: فراخوان این جشنواره از آغاز اردیبهشت ماه اعلام شد و تا 25 اردیبهشت روز بزرگداشت فردوسی و پاسداشت زبان فارسی ادامه یافت. اصلی‌ترین بخش جشنواره، برنامه‌سازی در حوزه پاسداشت زبان فارسی است كه دبیرخانه این جشنواره اقدام به دریافت آثار در قالب‌های مستند، گفت‌وگو محور، گفتار محور، مسابقه و برنامه تركیبی و نمایشی كرد.
بنابر اعلام دبیر جشنواره آیین سخن بیش از 250 برنامه به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است كه با توجه به تخصصی بودن موضوع و فرصت كم، قابل توجه و پرشمار است. این برنامه‌ها از شبكه‌های رادیویی معاونت صدا و رادیوهای مراكز استان‌ها به دبیرخانه رسیده است.

دبیر این جشنواره درباره تركیب داوران اظهارداشت: در داوری آثار سعی شده است تا از چهره‌های نامدار رسانه و فرهنگ كشور استفاده شود. به گونه‌ای كه هم از كارشناسان رادیویی و برنامه‌سازی در تركیب داوران باشد و هم استادان زبان فارسی و ادیبانی كه با برنامه‌سازی رادیویی آشنایی دارند.
وی درباره نام داوران گفت: چهره هایی چون علیرضا قزوه، محمدجعفر محمدزاده، محمدرضا تركی ، اسماعیل امینی، برهانی مرند، حسین قرایی، نادری، موسوی جزایری، داداشی و كمالی در داوری جشنواره «آیین سخن» حضور دارند.

پویش «آیین سخن» به جشنواره ملی منجر شد

سپس محمد جعفر محمدزاده مدیر رادیو ایران و رئیس شورای پاسداشت زبان فارسی معاونت صدا، اعلام كرد: پویش «آیین سخن» پشتوانه 5 ساله دارد كه امسال این پویش به جشنواره ملی منجر شد. از دو سال پیش شورای پاسداشت زبان فارسی كه در معاونت صدای جمهوری اسلامی ایران تشكیل شد و دوره های آموزشی برای برنامه سازان برگزار كرد. از جمله دوره پاسداشت زبان فارسی برای مدیران برنامه ساز، دوره دوم برای تهیه كنندگان رادیو و دوره سوم برای گویندگان و گزارشگران رادیویی بود.
محمدزاده افزود: در این دوره ها بیش از آن كه به موضوع چه طور غلط ننویسم و غلط نگوییم بپردازیم بیش تربه این پرداختیم كه چرا باید زبان فارسی را پاس داشت و ارزش آن در چیست و آیا كاری زیبایی شناسانه است یا اهمیتی بیش از این دارد؟

رئیس شورای پاسداشت زبان فارسی معاونت صدا برای نشان دادن اهمیت این موضوع به قسمتی از بیانات رهبری استناد كرد و گفت: «زبان ملی مهم ترین و اصلی ترین شاخصه هویت فرهنگی یك ملت است هر چه بر ذهنیت این ملت حاكم باشد تجسم و تبلورش در زبان ملی است هر ملتی كه زبان ملی عاریتی و غیر اصیل داشته باشد نمی تواند ادعا كند كه فرهنگ ریشه دار دارد هر چه زبان ملی ریشه دارتر فرهنگ ملی ریشه دارتر است و بدون تردید تجسم هویت فرهنگی یك ملت در زبان ملی اوست زبان ملی یك آیینه است زبان ملی ضعیف و نارس و نارسا قادر نیست در خودش یك فرهنگ قوی و غنی را بگنجاند» این اهمیت زبان ملی از نگاه شخص اول این كشور است.
این نویسنده و پژئوهشگر زبان ادبیات تصریح كرد: وقتی از پاسداشت زبان ملی در جشنواره صحبت می كنیم به دنبال پاسداشت فرهنگ آن ملت هستیم؛ چون این فرهنگ در زبان آن ملت تجلی پیدا می كند، پس پاسداشت زبان، پاسداشت فرهنگ است و پاسداشت فرهنگ یعنی نگهبانی از هویت یك ملت.

مدیر رادیو ایران خاطر نشان شد: زبان علاوه بر كاركرد فرهنگ كاركرد ضبط و وصل دارد زبان فارسی یك ملت را به هم پیوند داده است، پاسداشت زبان فارسی یعنی پاسداشت فرهنگ یعنی پاسداشت ارتباط یك ملت با هم.
وی افزود: رسانه موظف به حفظ شان زبان است كه یك بخش آن شامل درست گفتن و درست نوشتن است و بخش دیگر این كه مانع از هجوم واژه های بیگانه به زبان شویم و این مسئله ای نیست كه فقط ما با آن مواجه باشیم بخش دیگر حفظ ساختار زبان و نظام آویی آن است و از دیگر موارد این شان حفظ خط فارسی است. تولید موسیقی فاخر و ارزشمند یكی از مواردی است كه می تواند به حفظ زبان كمك كند. این ها كار رسانه است، هم رسانه دیداری و شنیداری و هم رسانه های مكتوب. مبحث پاسداشت زبان فارسی با جشنواره های دیگر متفاوت است اگر كسی دغدغه ایران و فرهنگ ایران را دارد باید بداند كه به زبان فارسی اهمیت دهد.

وی در پایان یادآور شد: مراسم اختتامیه نخستین جشنواره ملی «آیین سخن» با سخنرانی غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، علی بخشی زاده معاون صدای جمهوی اسلامی، مسعود احمدی افزادی مشاور رئیس سازمان و رئیس امور جشنواره های سازمان صدا و سیما و با حضور جمعی از فرهیختگان و استادان زبان و ادبیات فارسی از فرهنگستان و مراكز علمی و پژوهشی زبان وادبیات فارسی ، پیشكسوتان رادیو ، برنامه سازان و مدیران رسانه ای سه شنبه 14 تیر ماه، همزمان با روز قلم در استودیوی شماره یك ساختمان شهدای رادیو برگزار می‌شود.

دسترسی سریع