فارس زبان فارسی زنده مانده تا ایران زنده و یكپارچه بماند/ جزئیاتی از نخستین جشنوارۀ ملی آیین سخن
رادیو ایران با همكاری شورای پاسداشت زبان فارسی معاونت صدا، در جهت نگهبانی، توسعه و ترویج زبان فارسی، نخستین جشنوارۀ ملی آیین سخن را برگزار میكند.
به گزارش خبرگزاری فارس، به نقل از روابط عمومی جشنوارۀ آیین سخن، كاظم داداشی، قائم مقام شبكه رادیویی ایران در رابطه با نخستین جشنواره ملی آیین سخن گفت: اگر امروز شاهد آن هستیم كه «نخستین جشنوارۀ ملی آیین سخن» در آستانۀ برگزاری است، از نقش سه عامل مهم در كنار سایر عوامل نباید غافل شد: «اهمیت راهبردی پاسداشت زبان فارسی»؛ «نقش رسانههای مكتوب، شنیداری و دیداری در نگهبانی از زبان فارسی» و «جایگاه شبكۀ رادیویی ایران در منظومۀ رسانهای كشور و وظیفۀ ذاتی این شبكه در پاسداشت زبان، خط و ادبیات فارسی».
وی تصریح كرد: «فارسی» میراث گرانبهایی است كه با پشتوانهای از شاعران، نویسندگان و پژوهشگران بزرگ، فراز و نشیبهای فراوانی را در طول تاریخ از سر گذرانده و اكنون بر زبان ما ایرانیان و بلكه كشورهایی دیگر جاری است و با دستان ما به خط و نوشته در میآید. به تعبیری ما فارسی حرف میزنیم، فارسی میخوانیم، فارسی میشنویم، و فارسی مینویسیم؛ و به همان نسبت، به این زبان عشق میورزیم. این پدیدۀ فراگیر و متكثّر، هیچگاه در تعارض نبودهاست با گویشها و لهجههای متنوع و گوشنوازی كه در سراسر این مرز و بوم پهناور وجود داشته و دارند و رنگینكمانی از همدلی را نقش زدهاند.
وی در ادامه گفت: زبان فارسی زنده است و زنده مانده است تا ایران زنده و یكپارچه بماند. پر واضح است كه بیتوجهی به زبان فارسی و ابعاد وجودی آن، به مثابه نادیده گرفتن تاریخ و جغرافیای این كهنبوم پهناور است. آنجا كه پای هویتیابیِ جمعی ایرانی-اسلامی به میان میآید، در میان مؤلفههایی همچون سرزمین مشترك، فرهنگ مشترك، تاریخ مشترك و دین مشترك، بی تردید زبان فارسی میدرخشد.
داداشی خاطرنشان كرد: مقام معظم رهبری در دیدار با شركتكنندگان در هفتمین همایش ملی نخبگان جوان فرمودند: «كاری كنید كه در دنیا دیگران محتاج دانش شما باشند؛ مجبور باشند زبان شما را یاد بگیرند تا به دانش شما دست پیدا كنند؛ این كار ممكن است.» سهلانگارانه و نابخردانه است اگر زبان فارسی را محدود به شعر و شاعری و محصور در چارچوب ادب و عرفان و مانند آن بدانیم. قرار گرفتن زبان فارسی در جایگاه یك زبان مرجع –آنچنان كه مورد تأكید رهبر معظم انقلاب هم هست- زمانی امكانپذیر است كه پرچمداران این حركت خطیر كه همانا اصحاب فرهنگ و رسانه از آن جملهاند، همۀ ظرفیتهای زبان فارسی را كشف كنند و به رخ بكشند.
این كارشناس ارشد رسانه گفت: و حالا در روزگاری كه صرف نظر از سهلانگاریهای كم و بیشِ خودمان، بدخواهان ایران و ایرانی، آگاهانه و هوشمندانه، به شكلهای مختلف و خاصّه با ابزار رسانه، زبان فارسی را و اقوام ایرانی را هدف گرفتهاند و از این رهگذر، كمر به اختلافافكنی بستهاند، بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا میكند كه ما در رسانهها كجا ایستادهایم و چه میكنیم. درك وضعیت موجود، طبیعتاً اولین و اساسیترین اتفاقی است كه باید بیفتد. و وقتی این مقدمه به كفایت و كمال فراهم شد، همۀ امكانات باید برای تحقق یك هدف والای دینی و ملی كه همانا پاسداشت زبان فارسی است، تجهیز شود.
وی تأكید كرد: آنجا كه رهبر فرزانۀ انقلاب فرمودند: «من راجع به زبان فارسی حقیقتاً نگرانم، زیرا در جریان عمومی، زبان فارسی در حال فرسایش است» و یا فرمودند: «زبان فارسی قرنهای متمادی است كه عمدتاً به وسیله شاعران بزرگ حفظ شده و این گونه سالم و فصیح به دست ما رسیده است، بنابراین ما باید حرمت زبان را حفظ كنیم»، صورت مسأله روشن است، آنچنان كه تكلیف هم روشن.
قائم مقام رادیو ایران افزود: و در این كارزار بزرگ، رادیو ایران به عنوان فراگیرترین رسانۀ شنیداری كشور، سالهاست با در نظر گرفتن همۀ ابعاد زیستی و زایندگی زبان فارسی، تلاش دامنهداری را شروع كرده است. تلاشی كه از یك سو موضوع پاسداشت زبان و ادبیات فارسی را در سطح معاونت صدای جمهوری اسلامی به مقولهای مهم و راهبردی تبدیل كرده است، تا آنجا كه افزون بر توجه جدیتری كه در جریان برنامهریزی و برنامهسازی رادیویی به این مهم معطوف داشته شده است، شكلگیری «شورای پاسداشت زبان فارسی معاونت صدا» را میتوان از دستاوردهای ارزشمند و جریانساز این تلاش بیوقفه دانست؛ و از سوی دیگر مبتنی بر اندیشهای فراسازمانی، با نهادهایی مانند فرهنگستان زبان و ادب فارسی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، همكاریهایی شكل گرفت تا ظرفیتهای موجود در هر یك از این نهادها نیز به عرصۀ حراست از زبان، خط و ادبیات فارسی وارد شود.
قائم مقام شبكۀ رادیویی ایران در پایان با اشاره به عزم جدی این شبكۀ رادیویی در برگزاری هرچه باشكوهتر نخستین جشنوارۀ ملی آیین سخن، گفت: جان كلام آن كه فارسی را پاس میداریم، زیرا گفتهاند
«قدر زر زرگر شناسد، قدر گوهر، گوهری».