21 اردیبهشت؛ آغاز ثبت نامِ داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری
ثبت نام از داوطلبان سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به طور رسمی از 21 اردیبهشت آغاز میشود.
طبق جدول زمانبندی انتخابات 1400 كه پیش از این وزارت كشور آن را منتشر كرد، ثبتنام از داوطلبان انتخابات سیزدهم از ساعت 8 صبح روز سه شنبه (21 اردیبهشت) آغاز میشود و تا پایان وقت اداری روز شنبه یعنی 25 اردیبهشت به مدت 5 روز ادامه دارد.
طبق آخرین مصوبهای كه شورای نگهبان به منظور ساماندهی شرایط ثبت نام از داوطلبان شركت كننده در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به وزارت كشور ابلاغ كرده است، داوطلبان هنگام ثبتنام باید حداقلی از مدرك تحصیلی (كارشناسی ارشد یا معادل آن)، حداقلی از سنوات و سوابق مدیریتی (سابقه تصدی حداقل 4 ساله در سمتهای مدیریتی كشور كه به طور كامل مصادیق آن از جمله برای وزرا ذكر شده است) و حداقل و حداكثری از سن (بازه سنی 40 تا 75 سال) داشته باشند تا وضعیت ثبتنام داوطلبان تا حدی ساماندهی شود.
تمامی داوطلبان باید عدم سوء پیشینه ارایه دهند و سابقه محكومیت كیفری نداشته باشند و وزرا، استانداران، شهرداران شهرهای بالای دو میلیون نفر جمعیت، فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشكری و بالاتر میتوانند داوطلب شوند.
برخورداری از این شروط، زمینهای است برای این كه شورای نگهبان بتواند، شرایط مقرر در اصل 115 قانون اساسی یعنی رجل سیاسی مذهبی و مدیر و مدبّر بودن و حسن سابقه را در این افراد احراز كند.
در واقع این مصوبه به منظور شفافسازی «تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری» است.
به گفته هادی طحان نظیف عضو حقوقدان شورای نگهبان، دلیل این مصوبه شورای نگهبان این بوده است كه در دوره گذشته انتخابات ریاست جمهوری به دلیل نقص قانون و عدم تعیین مدرك برای ثبت نام كنندگان، حدود 1636 نفر ثبت نام كرده بودند كه از این میان بیش از هزار نفر از ثبت نام كنندگان دارای مدرك تحصیلی كارشناسی، دیپلم، كاردانی و سیكل و زیر سیكل بودند و شرایط ثبت نام در انتخابات مجلس شورای اسلامی را هم نداشتند.
اما نكته حائز اهمیت از ثبت نام داوطلبان این است كه در این دوره از انتخابات به دلیل شرایط كرونایی محدودیتهایی برای ثبت نام داوطلبان و همراهان آنها در نظر گرفته شده است طبق برنامه ریزیهای كه صورت گرفته، ثبت نام از داوطلبان در سالن اصلی و محل استقرار همراهان داوطلبان نیز در سالن جانبی خواهد بود تا در محل ثبت نام ازدحام صورت نگیرد و تمامی مراحل ثبت نام از طریق مانیتورهای مستقر در سالن جانبی نمایش داده خواهد شد.
بعد از اتمام ثبت نام از داوطلبان، رسیدگی به صلاحیت آنان در شورای نگهبان قانون اساسی به مدت 5 روز زمان بر خواهد بود، یعنی از 26 تا 30 اردیبهشت ماه بررسی صلاحیت داوطلبان طول خواهد كشید.
البته 5 روز (31 اردیبهشت تا 4 خرداد ماه امسال) نیز برای تمدید مهلت رسیدگی به صلاحیت داوطلبان توسط شورای نگهبان در نظر گرفته شده است.
اسامی داوطلبان نهایی انتخابات ریاستجمهوری پس از بررسی و احراز صلاحیت در شورای نگهبان 5 و 6 خرداد توسط وزارت كشور اعلام خواهد شد.
تبلیغات انتخاباتی داوطلبان نیز به مدت 20 روز از 7 خرداد تا 26 خرداد ادامه خواهد داشت و 27 خرداد روز ممنوعیت تبلیغات انتخاباتی داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری است.
طبق جدول زمان بندی، 28 خرداد روز رای گیری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری است كه همزمان با ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا و میان دورهای مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد.
مرحله دوم انتخابات نیز در صورت لزوم 4 تیر ماه امسال برگزار میشود.