تجلیل از بانوی قصه گوی ایران در مراسم پاسداشت زبان فارسی

مدیر شبكه رادیویی ایران گفت: رادیو ایران با بهره گیری از متون فاخر فارسی، پخش گفتارها درباره زبان فارسی و ایجاد گفتمان فرهنگ زبان فارسی، در امر پاسداشت زبان پارسی می كوشد.

1398/03/01
|
08:52
|

مراسم «آیین سخن» ویژه نگهبانی از زبان فارسی روز 31 اردیبهشت ماه در استودیو شماره هشت ساختمان شهدای رادیو با حضور تنی چند از مسوولان حوزه ادبی كشور همچون غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، علیرضا سلیمانی رئیس فرهنگستان هنر، حمید شاه‌آبادی معاون صدای سازمان صداوسیما، مهدی نوید ادهم معاون وزیر آموزش و پرورش و محمد جعفر محمدزاده مدیر رادیو ایران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم محمد جعفر محمدزاده مدیر شبكه رادیو به روی سن آمد و درباره عملكرد یكساله رادیو ایران در خصوص آیین سخن توضیحاتی ارائه داد.
وی در این باره گفت: رادیو ایران همواره تلاش می كند با سه راهبرد خود (ایجاد گفتمان فرهنگ زبان فارسی و تسری آن به همه برنامه ها، پخش گفتارها درباره زبان فارسی و بهره گیری از متون فاخر فارسی، كمك به معرفی زبان فارسی به عنوان زبان دانش و معیار) به این مهم دست پیدا كند و در عرصه نگهبانی زبان فارسی در بین رسانه های ملی پیشتاز باشد.
محمدزاده با بیان اینكه در طی یكساله اخیر رادیو ایران در بحث پاسداشت زبان فارسی اقداماتی را انجام داده است، افزود: طراحی و اجرای بخش هایی از آیین سخن در برنامه روزانه كافه هنر، تولید و پخش بیش از یكصد بخش مستقل با حضور كارشناسان حوزه زبان فارسی، تولید و پخش 90 قسمت مستقل در برنامه صفحه من درباره شیوه های درست گویی و درست نویسی، راه اندازی برنامه پارسی گویان ویژه حوزه زبان فارسی در داخل و خارج از كشور در زمره این موارد است.
مدیر شبكه رادیویی ایران همچنین ادامه داد: از دیگر اقدامات انجام شده در راستای پاسداشت زبان فارسی می توان به فعالیت در فضای مجازی و تولید پیام كوتاه، استفاده از ظرفیت رادیو برای تولید قطعه موسیقی فاخر ایرانی اشاره كرد و باید گفت تاكنون 20 قطعه موسیقیایی فاخر در رادیو ایران تولید شده است.
محمدزاده در ادامه به دیگر فعالیت های رادیو ایران اشاره كرده و گفت: مراقبت از گفتار گویندگان و نوشته های نویسندگان به منظور انطباق زبان و گفتارشان با زبان معیار فارسی از دیگر فعالیت های انجام شده در طول یكسال اخیر بوده است.
وی در ادامه به اصل 15 قانون اساسی نیز اشاره كرد و گفت: طبق اصل 15 قانون اساسی زبان فارسی زبان رسمی كشور است و زبان اقوام مختلف ایران در كنارش به رسمیت شناخته می شوند. از آنجا كه زبان اقوام ایرانی سرچشمه و جویبار روان زبان فارسی است رادیو ایران از طریق ایرانیاران خود با سفر به گوشه و كنار ایران در اهتمام این امر كوشیده است.
مدیر رادیو ایران در پایان صحبت هایش به فراخوان اخیر رادیو ایران پرداخت و خاطر نشان كرد: شبكه رادیویی ایران طی فراخوانی از شاعران جوان و قدیمی دعوت كرده اشعاری را با محوریت زبان پارسی ارسال كنند این اشعار ضمن پخش از آنتن، قرار است سال آینده در كتابچه ای با همین عنوان چاب و منتشر گردد.
در ادامه این مراسم حمیدشاه آبادی معاون صدای رسانه ملی به نقش صدا و سیما در پاسداشت زبان فارسی پرداخت و گفت: نقش صدا و سیما در پاسداشت زبان فارسی نقش بی بدیلی است و امروز رادیو ایران می‌تواند یك نمونه دقیق برای این كار باشد چرا كه رسانه طراز در زبان و ادبیات فارسی است. بخشی از واژه‌های مصوب فرهنگستان واژه‌های پیشنهادی شنوندگان رادیو ایران است و این باعث افتخار است.
وی با اشاره به اینكه برای نگهبانی از زبان فارسی عزم ملی در كشور احتیاج است گفت: فقدان مدیریت فضای مجازی در این حوزه این چشمه را آلوده می‌كند و فضای مجازی اركان زبان فارسی را هدف قرار داده و آسیب‌زاست.
گفتنی است، در این مراسم از خادمان زبان فارسی در عرصه رسانه تجلیل شد. یكی از این خادمان برجسته مریم نشیبا است كه بیش از چهل سال است برای اعتلا و آموزش زبان فارسی به كودكان كوشیده است و آموزگار واقعی زبان فارسی بوده است.
در ادامه غلامعلی حدادعادل با اشاره به تاكید رهبری در دیدار با شاعران ایران كه شامگاه دوشنبه اتفاّق افتاد گفت: ما باید این موضوع را جدی بگیریم. البته این برای اولین‌بار نیست كه ایشان تذكر می‌دهند بارها به شورای عالی انقلاب گفته‌اند كه باید از زبان فارسی نگهبانی كنیم.

حدادعادل تصریح كرد: صداوسیما آیینه زبان فارسی است. اگر در آن به زبان فارسی بی مبالاتی شود این اتفاق در جامعه تسری پیدا می‌كند. مثلاً استفاده از واژه‌های بیگانه به جای فارسی مانند جواز استفاده بی حساب از واژه‌های بیگانه است. در ده سال گذشته یكی از برنامه‌های ما در فرهنگستان ارتباط با صداوسیما بود. به آنها گفتیم ما در حفظ زبان فارسی شریك شما هستیم. ما در بنیاد سعدی هم در این زمینه تلاش می‌كنیم كه به جذب علاقه‌مندان زبان فارسی حتی در میان غیرایرانی‌ها بپردازیم.
حداد عادل از پیشنهاد جایزه به اثر برگزیده در پاسداشت زبان فارسی كه توسط مدیر رادیو ایران مطرح شده بود، استقبال كرد و گفت: پیش‌تر تجاربی در این زمینه داشتیم. این پیشنهاد هم خوب است ولی به دلیل خصوصیات موجود در اهل هنر باید به یكسری ظرافت‌ها توجه كرد. مثلاً من 50 سال است كه كارهای هنری آقای علی نصیریان را پیگیری می‌كنم و تا به حال عبارت غلط از ایشان نشنیده‌ام. پیشنهاد می‌كنم جایزه مورد نظر به فرد اعطا شود. فردی كه بهترین بیان را در آثار یك سال اخیر در زبان فارسی داشته است.
حداد عادل افزود: حتی خود صداوسیما می‌تواند این جایزه را از برنامه‌های خودش آغاز كند و هرسال در جشنواره‌های صداوسیما یك جایزه را به بهترین اثر از نظر رعایت اصول زبان فارسی اختصاص دهد.
همچنین در این مراسم از هشت قطعه موسیقی با كلام درباره ایران رونمایی شد كه برخی از این قطعات به همت رادیو ایران بازآفرینی و بازسازی شده و تقدیم مخاطبان ایرانی خواهد شد.
لازم به یادآوری است، رادیو ایران مجموعه‌ای از واژه‌های پر كاربرد را با كمك فرهنگستان زبان و ادب فارسی آماده كرده است كه برای استفاده گویندگان و كارشناسان رادیو و تلویزیون به شبكه‌های مختلف صدا و سیما ارسال خواهد كرد.

دسترسی سریع