"سرنخ مافیای سینما كجاست؟"
سه روز پس از طرح موضوع فقدان وجاهت قانونی شورای پروانه ساخت و ضرورت بازنگری در روند مدیریتی و نظارتی سینمای ایران در برنامهی رادیویی "حوض نقره" ، دویست تن از كارگردانان و فعالان سینمای كشور، خواستار حذف "شورای پرونه ساخت" شدند.
به گزارش روابط عمومی رادیو ایران، برنامه ی حوض نقره هفته پیش در روز جمعه نهم آذرماه 97 ضمن بررسی طرح ضرورت بازنگری در نظام نظارت بر تولیدات سینمای ایران، پیشنهاد كرد ساز و كار صدور مجوزها و پروانه ساخت در سینمای ایران از نظر مطابقت با قانون، مورد بازنگری قرار گیرد.
شهاب شهرزاد؛ منتقد سینما و كارشناس برنامه حوض نقره گفت: شایسته این است كه مجلس شورای اسلامی دربارهی حذف یا بازنگری در مراحلی كه به شكل وراثتی از دهه شصت و بدون طی مراحل قانونی بر سر راه سینماگران قرار گرفته، واكنش نشان دهد.
در این برنامه همچنین بر امكان حذف شورای پروانه ساخت و تمركز بر نظارت ضابطهمند پس از تولید و به هنگام نمایش عمومی آثار سینمایی از رهگذر "شورای پروانه نمایش" تاكید شد.
سه روز پس از طرح این موضوع در برنامه حوض نقره رادیو ایران، دویست تن از سینماگران و فعالان سینمای كشور طی نامهای به رییسجمهور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سازمان سینمایی، خواستار حذف شورای پروانه ساخت شدند.
در برنامهی حوض نقره تصریح شد: در حال حاضر، شورای پروانه ساخت به اعتقاد خیلی از فعالان حوزهی سینما به ابزار قدرتی در خدمت آنچه مافیای سینمای كشور نامیده میشود، قرار گرفته است. برای یافتن سرنخ این مافیا كافیست ببینید پرفروشترین فیلمها در اختیار كدام پخشكنندهها هستند.
كارشناس برنامه در این گفتوگو تصریح كرد: دسترسی به منابع عمومی در سینمای ایران به واسطهی روند صدور پروانه ساخت، به صورت انحصاری در اختیار طیف خاصی از سینماگران قرار داده شده و ضمن ایجاد "منفعت در تولید"، به تراكم قدرت و شكلگیری مافیا در پشت پردهی سینما انجامیده است.
در این برنامه، نادر طریقت كارگردان سینما نیز تاكید كرد: نظارت های پیش از تولید در سینمای ایران پیش از این خیلی شدیدتر بود و در هنگام صدور پروانه ساخت حتی در مورد انتخاب بازیگران در كار سازندهی فیلم دخالت میشد. در حالی كه هیچ جای قانون اساسی این اجازه را به نهاد نظارتی نداده است.
طریقت افزود: در تمام دنیا نظارت هایی در بخش فرهنگ و هنر وجود دارد اما این كه قبل از ساخته شدن فیلم، در مسیر تولید اثر هنری، با برخوردهای سلیقهای مانع ایجاد كنیم، عملا وجاهت قانونی ندارد. علاوه بر این بسیاری از دارندگان پروانه ساخت، همچنان از حمایتهای دولتی بینصیب هستند و فقط افراد خاصی از منابع عمومی سینما بهرهمند هستند.
با توجه به استقبال از این موضوع، این هفته جمعه 16 آذر نیز حوض نقره به ادامهی بررسی موضوع جایگاه شورای پروانه ساخت از نظر قانونی و درخواست هنرمندان برای حذف این شورا و موانع احتمالی میپردازد. یكی از مشكلات پیش رو این است كه در صورت حذف شورای پروانه ساخت، چگونه میتوان حقوق آثار سینمایی تولید شده را برای اكران عمومی در شرایط ضابطهمند تأمین كرد.
گفتنی است حوض نقره به تهیه كنندگی عبدالله علایی و اجرای مهرناز فقیهی، جمعهها از ساعت 18:00 تا 19:00 از رادیو ایران پخش میشود.