مسئولیت مشترك رئیس جمهور منتخب و مجلس تشكیل دولت كارآمد، متدین و انقلابی

رهبر انقلاب در دیدار رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی به نكات مهمی تاكید كردند.

1403/05/01
|
09:35
|

رهبر معظم انقلاب اسلامی، در دیدار رئیس و نمایندگان مجلس با تبیین 8 نكته مهم: «ضرورت پاسخگویی مجلس»، «تعامل سازنده مجلس و دولت جدید»، «شنیده شدن صدای واحد از اركان كشور در مسائل مهم»، «حاكمیت اخلاق در مباحثات مجلس و دیگر فعالیت‌های نمایندگان»، «بایدها و نبایدهای قانون‌گذاری»، «نظارت بدون افراط و تفریط»، «فعالیت مؤثر هیأت نظارت بر عملكرد نمایندگان» و «حضور جدی مجلس در مسائل جهانی و سیاست خارجی»، ابراز امیدواری كردند با احساس مسئولیت مشترك رئیس جمهور منتخب و مجلس، كابینه‌ای متشكل از افراد مؤمن، كارآمد، انقلابی، امیدوار به آینده، مشهور به پاكدستی و صداقت، دارای نگرش ملی و برخوردار از اعتقاد عمیق به جمهوری اسلامی تشكیل شود و مسائل كشور و مردم را به پیش ببرد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در این دیدار كه اولین دیدار مجلس دوازدهم با ایشان بود، جایگاه مجلس را بسیار مهم و حساس خواندند و افزودند: مجلس برخلاف تصور عمومی فقط پرسشگر نیست بلكه مانند هر نهاد تصمیم‌گیر و اقدام‌كننده باید در قبال وظایف و عملكرد خود در پیشگاه خداوند و در مقابل مردم پاسخگو باشد.

ایشان افزودند: البته برای پاسخگویی مجلس در قبال مردم، سازوكاری نداریم اما می‌توان رضایت یا عدم رضایت مردم را در واكنش آنها به عملكرد مجلس مشاهده كرد.

رهبر انقلاب در همین زمینه افزودند: در گذشته كارهای برخی مجالس مورد پسند مردم نبود و به همین علت از چشم مردم افتادند؛ بنابراین تك تك نمایندگان باید رفتار، نطق‌ها، مواضع و عملكرد خود را با توجه به ضرورت پاسخگویی تنظیم كنند.

همگرایی و تعامل سازنده میان قوا، دومین نكته‌ای بود كه رهبر انقلاب به تبیین آن پرداختند.

ایشان فرمودند: اركان مختلف نظام باید یك مجموعه واحد را شكل دهند كه تحقق این هدف، نیازمند تعامل و همكاری و حتی گاهی اغماض و چشم‌پوشی است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای انسجام مجموعه اركان نظام را نیاز كشور و نظام و مردم دانستند و با اشاره به حضور رئیس جمهور منتخب به عنوان نماینده مجلس دوازدهم در این دیدار، افزودند: همچنانكه همیشه مجلس را به تعامل سازنده با دولت‌ها فراخوانده‌ام، به دولت‌ها نیز همكاری با مجالس را سفارش و تأكید كرده‌ام.

رهبر انقلاب، موفقیت آقای پزشكیان در مسائل اقتصادی،‌ فرهنگی، بین‌المللی و دیگر عرصه‌ها را موفقیت همه خواندند و گفتند: باید همه به رئیس جمهور منتخب در ادای وظایف كمك كنیم و از بُن دندان باور كنیم كه موفقیت ایشان، پیروزی همه ماست.

ایشان با اشاره به ضرورت شنیده‌شدن صدای واحد در مسائل مهم از همه اركان كشور، افزودند: برخی در دنیا گوش تیز كرده‌اند تا نشانه‌های اختلاف را در حرف‌های مسئولان پیدا كنند؛ اركان نظام با صدای واحد آنها را مأیوس كنند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین حاكمیت اخلاق در مباحثات مجلس را كاملاً ضروری برشمردند و گفتند: مجلس باید مركز انتشار امواج مثبت و صدور آرامش و طمأنینه در افكار عمومی باشد و با خودداری از تكرار حركات بعضی نمایندگان در برخی دوره‌های قبل از جمله سیاه‌نمایی و منفی‌بافی، اذهان مردم را متشنج نكند.

ایشان افزودند: رفتار و گفتار نمایندگان در غیر مجلس و فضای مجازی هم باید حافظ امنیت روانی مردم، وحدت‌بخش، آرامش‌آفرین و دلگرم‌كننده ملت باشد.

رهبر انقلاب با بیان نكته‌ای مهم در باب هوشیاری مسئولان و سیاسیون كشور افزودند: اطلاع داریم كه «لشكر سایبری دشمنِ مشترك همه ایرانیان» در پوشش دروغین رقبا و جناح‌های سیاسی كشور آنها و یا اشخاص مورد اعتماد دینی و سیاسی جناح‌ها را مورد اهانت قرار می‌دهد تا طرف مقابل را عصبانی و برافروخته و وادار به جواب كند؛ بنابراین نباید هرچه را در فضای مجازی می‌بینید، كار رقبای سیاسی خود بپندارید.

بایدها و نبایدهای قانون‌گذاری، چهارمین نكته رهبری خطاب به نمایندگان مجلس بود.

ایشان قانون‌گذاری را وظیفه اصلی مجلس، ریل‌گذاری و تهیه نقشه‌راه برای حركت همه قوا و دستگاه‌ها خواندند و افزودند: هدف قانون‌گذاری باید پیشرفت كشور و خدمت به مردم باشد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأكید بر استفاده هرچه بیشتر از كارشناسان، صراحت و تأویل‌ناپذیر بودن قانون را برای جلوگیری از سوءاستفاده قانون‌دانانِ قانون‌شكن، ضروری دانستند و گفتند: قانون باید با توجه به ظرفیت‌ها و امكانات كشور تصویب شود و قابلیت اجرا داشته باشد.

منطبق بودن قوانین با اسناد بالادستی و خودداری از ایجاد تراكم قوانین دو نكته دیگری بود كه رهبر انقلاب در باب قانون‌گذاری بیان كردند.

رهبر انقلاب همچنین افراط در ارائه طرح برای قانونگذاری را مشكل‌ساز خواندند و گفتند: قانون اساسی دست مجلس را برای ارائه طرح باز گذاشته اما در این كار طرح باید به حد قناعت اكتفا شود تا باعث تراكم قانون و قرار گرفتن طرح‌های زیاد در صف رسیدگی نگردد.

ایشان در تذكری در خصوص موارد اضطراری نیازمند قانون گفتند: گاهی دولتها برای یك كار فوری در زمینه ارتباطات بین‌المللی یا مسائل اقتصادی و سازندگی احتیاج به قانون دارند كه در این اینگونه موارد غالباً راه آسان را در پیش می‌گیرند و به دنبال كسب مجوز از رهبری هستند كه البته جز در موارد اضطراری مجوز داده نمی‌شود اما بهتر است در موارد اضطراری نیز مجلس در قانونگذاری تسریع كند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به ابلاغ سیاست‌های كلی قانونگذاری در سالهای قبل، اجرای آن را نیازمند وضع قانون خواندند و افزودند: مجلس هنوز در این زمینه قانونگذاری نكرده و این كار باید زودتر انجام شود.

نكته بعدی سخنان رهبر انقلاب، درباره نظارت مجلس بر قوه مجریه با استفاده از ابزارهایی همچون سؤال، تذكر و تحقیق و تفحص بود.

ایشان در این زمینه دو تذكر خطاب به نمایندگان بیان كردند: اول، هدف از نظارت ارتقاء كارآمدی دولت است؛ بنابراین مطلقاً نباید مسائل سیاسی، شخصی و جناحی باعث استفاده از ابزارهای نظارتی شود، و دوم: پرهیز از افراط و تفریط و رعایت انصاف در نظارت.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در توصیه ششم به نمایندگان مجلس دوازدهم گفتند: گاهی با رفتار غلط یك نماینده، همه 290 نماینده زیر سؤال می‌روند و كل مجلس از چشم مردم می‌افتد كه فلسفه تشكیل هیئت نظارت بر عملكرد نمایندگان پیشگیری این موارد و در صورت رخداد، علاج آنهاست اما آن انتظاری كه از این هیئت بود، محقق نشده است.

ایشان در توصیه هفتم، با اشاره به ظرفیت مهم مجلس در زمینه مسائل بین‌المللی و سیاست خارجی، گفتند: مجلس وزنه‌ای سنگین است كه دولتهای دنیا در تعاملات خود از آن استفاده می‌كنند. مثلا در میز مذاكره، مخالفت مجلس و یا قوانین مصوب را پوشش دفاع و یا توجیه موضع خود قرار می‌دهند.

رهبر انقلاب با اشاره به اینكه مجلس می‌تواند در مسائل خارجی دست دولت را پرُ كند، افزودند: از جمله اقدامات خوب و اثرگذار مجلس در زمینه سیاست خارجی قانون اقدام راهبردی مجلس یازدهم است؛ البته بعضی‌ها به این قانون اعتراض و عیب‌جویی كردند كه مطلقاً وارد نیست و تصویب آن قانون، كار بسیار درستی بود.

ایشان انواع نقش‌آفرینی نمایندگان در تحولات جهانی و دیپلماسی همچون سفرها و ملاقات‌های رئیس و نمایندگان مجلس از جمله حضور مفید رئیس مجلس در اجلاس اخیر بریكس را تأثیرگذار دانستند و گفتند: گاهی حتی یك بیانیه یا نطق نمایندگان در مسائل سیاست خارجی مهم و مؤثر است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، بهره‌برداری دولتها از پشتوانه مجالس را امری رایج در دنیا خواندند و افزودند: یك نمونه قانون جامع تحریم آمریكایی‌ها علیه جمهوری اسلامی معروف به «سی‌سادا» است كه آن را مجلس آمریكا تصویب كرد و رئیس‌جمهور دموكرات آن زمان كه آدم دورو، بددِل و البته زرنگ‌تر از مسئولان ما بود، آن را امضاء كرد آن هم در حالی كه ادعای همكاری و همراهی با ایران را داشت و می‌توانست امضا نكند.

ایشان با اشاره به تكرار موضوع تحریم در ایام انتخابات از زبان نامزدها و نمایندگان آنها و در بین مردم، مجلس را در این زمینه دارای امكان فعالیت و نقش‌آفرینی دانستند و گفتند: ما می‌توانیم تحریم‌ها را با ابزارهای شرافتمندانه برطرف و بالاتر از آن، خنثی كنیم همچنانكه بارها گفته‌ایم برداشتن تحریم‌ها دست ما نیست و باید برای رفع آنها تدبیر اندیشید اما خنثی‌سازی تحریم دست ما است و راههای خوبی هم برای آن وجود دارد كه مسئولین دولتی برخی از آن راهها را رفتند و آثار خوبی هم داشت كه در این زمینه مجلس هم می‌تواند نقش‌آفرینی كند.

نكته هشتم و پایانی رهبر انقلاب در خصوص كار فوری و پیش روی مجلس یعنی رأی اعتماد به كابینه آقای پزشكیان بود.

ایشان تعیین هر چه زودتر كابینه بعد از انجام امور لازم را مفید و ضروری خواندند و گفتند: در این زمینه هم نمایندگان مجلس و هم رئیس‌جمهور منتخب و محترم، مسئولیت‌های سنگینی دارند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در خصوص ویژگی‌ها و معیارهای ضروری برای افرادی كه وزیر و میدان‌دار اقتصاد، فرهنگ، سازندگی و تولید خواهند شد، گفتند: كسی را باید میدان‌دار كرد كه امین، صادق، متدیّن و از بن دندان معتقد به جمهوری اسلامی باشد.

رهبر انقلاب اسلامی افزودند: ایمان یك شاخص مهم است، امید به آینده و نگاه مثبت به افق شاخص مهم دیگر است و به كسانی كه نگاهشان به افق تاریك است و معتقدند نمی‌شود كاری كرد، نمی‌توان مسئولیت‌های مهم و كلیدی داد.

ایشان، تشرّع، اشتهار به صداقت و پاكدستی، نداشتن سابقه سوء، برخورداری از نگرش ملی و غرق نشدن در مسائل سیاسی و جناحی، و كارآمدی را از معیارهای ضروری دیگر برای اعضای كابینه دولت چهاردهم خواندند و گفتند: هم رئیس‌جمهور منتخب و هم مجلس باید این معیارها را رعایت كنند چرا كه یك مسئولیت مشترك در انتخاب مسئولان كشور دارند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای ابراز امیدواری كردند كه با رعایت این معیارها و ایفای مسئولیت مشترك رئیس‌جمهور و مجلس، یك هیئت وزیران خوب، كارآمد، متدین و انقلابی انتخاب شود كه بتواند مسائل كشور را پیش ببرد.

ایشان در بخش پایانی سخنان‌شان مساله غزه را همچنان مساله اول دنیای اسلام دانستند و افزودند: با گذشت ماه ها از آغاز جنایت رژیم غاصب خبیث، شور اولیه در محكومیت و مقابله با این جنایات در برخی افراد كم شده اما اهمیت مساله غزه حتی بیشتر از روزهای اول است.
رهبر معظم انقلاب با اشاره به قدرت روز افزون مقاومت افزودند: یك دستگاه بزرگ سیاسی، اقتصادی، نظامی به اسم آمریكا همراه رژیم غاصب صهیونیست با یك گروه كوچك به نام مقاومت می جنگند و از آنجایی كه این دو خبیث موفق نشده‌اند حماس و مقاومت را از پای در بیاورند بمب های خود را در بیمارستان ها، مدارس و بر سر كودكان و زنان و مردم مظلوم می ریزند.

ایشان با اشاره به اینكه امروز مردم دنیا شاهد نهایت جنایت و سبعیت رژیم غاصب هستند و درباره آن قضاوت می كنند خطاب به نمایندگان مجلس افزودند: درباره غزه آرام نگیرید و ساكت نباشید. امروز مصداق مهم فعالیت مجلس در مسائل خارجی و دیپلماسی، مساله غزه است.

دسترسی سریع