پنجم مهر، سالروز شكست حصر آبادان
پنجم مهر ماه سال 1360 نقطه عطفی در تاریخ 8 سال دفاع مقدس به شمار می آید. در این روز؛ اولین عملیات گسترده ایران در مقابل ارتش متجاوز عراق با موفقیت كامل صورت گرفت و شهر آبادان پس از یك سال از محاصره دشمن بعثی خارج شد.
از آن جا كه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در تعارض مستقیم با قدرت های سلطه گر غرب قرار داشت، از همان ابتدا با مقابله جدی دشمنان مواجه شد كه از این میان می توان به درگیریهای داخلی و شورشهای محلی اشاره كرد. تحمیل جنگی نابرابر بر انقلاب نوپای ایران اسلامی با حمایت همه جانبه استكبار جهانی، توسط رژیم بعث عراق آغاز شد. جنگی كه تنها محدود به خطوط مقدم جبهه ها نبود، بلكه تمام سرزمین ما اعم از شهرها و روستاها را در گیر خود كرد.
از سوی دیگر آمریكا كه در جریان پناهندگی شاه به آن كشور، سفارتش در تهران به تصرف دانشجویان پیرو خط امام در آمده بود؛ دیگر تاب چنین تحقیری را نیاورده و با حمله نظامی به طبس تلاش كرد این حقارت را جبران نمایدكه به صورتی مفتضحانه شكست خورد. از این رو امریكا در یك بررسی منطقه ای جهت مهار گسترش انقلاب اسلامی و جبران شكست های پی در پی خویش؛ عملیات نظامی علیه ایران توسط رژیم بعثی عراق را طراحی و اجرا كرد.
مرزهای غربی كشور به دلیل همسایگی با عراق؛ در تیرس دشمن بعثی به عنوان همسایه غربی جمهوری اسلامی ایران؛ قرار گرفت. در اوایل شروع جنگ و پس از سقوط خرمشهر؛ عراق تلاش كرد تا از طریق شرق رودكارون و شمال رودخانه بهمنشیر، شهر آبادان را اشغال كند. حصر آبادان از هشتم آبان سال 1359 تا 5 مهر ماه سال 1360 به طول انجامید كه این امر از اهمیت ویژهای در راهبرد نظامی دو طرف برخوردار بود.
هنگامی كه آبادان در محاصره دشمن قرار گرفت؛ حضرت امام خمینی (ره) خطاب به نیروهای مسلح فرمودند كه «حصر آبادان باید شكسته شود» فرمان امام (ره) مبنی بر آزاد سازی آبادان علاوه بر جنبه نظامی، جنبه شرعی نیز پیدا كرد و نیروهای مسلح تمام توان و قوای خود را در این راه صرف كردند. در واقع در پی دستور بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران؛ یكی از 4 عملیات بزرگ و برجسته تاریخ دفاع مقدس رقم خورد كه از آن به عنوان یك نقطه عطف در انتقال راهبرد جنگ یاد میشود. در واقع شكست حصر آبادان حماسه دلیر مردانی است كه رفتند تا همیشه یادشان در قلبها باقی بماند.