تأملی بر مفهوم «تنفیذ» در قانون اساسی
یك كارشناس امور روابط الملل در رادیو ایران گفت: صدور حكم «تنفیذ» موجب رسمیت بخشیدن به جایگاه ریاستجمهوری است
به گزارش شبكه رادیویی ایران، رضا فرخی در گفت و گو با ویژه برنامه «به انتخاب ایران» گفت: «تنفیذ» به معنای تایید كردن یك عمل حقوقی محسوب میشود. در قانون اساسی واژه امضا و در قانون انتخابات واژه «تنفیذ» را داریم كه مترادف هم هستند. در قانون اساسی در اصل 110 آن و در بند 9 به این موضوع اشاره شده است. در قانون انتخابات، آغاز دوره چهاردهم ریاست جمهوری با «تنفیذ» صورت میگیرد و دیگر از لفظ رئیسجمهور منتخب استفاده نمیشود و تمام اختیارات رئیس جمهور را دارد.
وی ادامه داد: ما در مبانی دینی داریم كه مسئولیت حكمرانی كشور در زمان غیبت برعهده یك فقیه جامع الشرایط است. در كنار آن اصل 56 را داریم كه قوای حاكم برجمهوری اسلامی ایران را ذكر میكند كه ذیل نظر امامت، امت مسئولیتهای خود را ادامه میدهند.
تلاقی رای مردم و اعتبار بخشی به آن در اینجا كاملا روشن است. امضای حكم رئیس جمهور به دست ولی فقیه یعنی اقدامات رئیسجمهور اعتبار شرعی و قانونی مییابد.
این كارشناس روابط بین الملل تصریح كرد: «تنفیذ» به معنای مشروعیت بخشی و نظارت بر اقداماتی است كه تاكنون انجام شده است. بعد از مراسم «تنفیذ» مراسم تحلیف سهشنبه (9 مرداد) برگزار میشود؛ طبق اصل 121 قانون اساسی، رئیسجمهور در جلسه ای مجلس شورای اسلامی كه با حضور رئیس قوه قضائیه و اعضای شورای نگهبان تشكیل میشود، سوگند یاد كرده و سوگندنامه را امضا میكند.
فرخی در پایان به حضور بیش از 80 هیات و 300 مهمان خارجی در مراسم «تنفیذ» رئیس جمهور اشاره كرد
گفتنی است «به انتخاب ایران» یكشنبه 7 مرداد با اجرای محمدرضا درویش و تهیه كنندگی عاطفه اقتداری از ساعت 9:45 به صورت زنده و مستقیم منعكس كننده مراسم تنفیذ رییس جمهور ، از رادیو ایران تقدیم می شود.
تنظیم كننده: سمانه حیدرزاده