درسی كه از تجربه اندلس نگرفتیم!
زمانی كه اعراب مسلمان وارد خاك اندلس شدند، با روحیه انقلابیگری و اقتدارخواهی خود مسیحیان را مجبور به عقبنشینی از مواضع خود كردند.
زمانی كه اعراب مسلمان وارد خاك اندلس شدند، با روحیه انقلابیگری و اقتدارخواهی خود مسیحیان را مجبور به عقبنشینی از مواضع خود كردند. حكومت و قدرت سیاسی به مسلمانان واگذار شد و اندلس تحت سیطره ارزشهای مسلمانان قرار گرفت. آنها بهعلت همین ارزشهای اسلامی مانند آزادی و عدالت، از هرگونه فشار و جبری برای اسلام آوردن غربیها اجتناب كرده و آنان را در آموزش و پرورش و مسائل دینی و اعتقادی خود آزاد گذاشتند. مسیحیان اندلس با سوءاستفاده از این مسئله طی چند سده موفق به «ایجاد تغییرات فرهنگی و ارزشی» در میان مسلمانان و حكمای آنها و در نهایت بازپسگیری قدرت در اندلس شدند.
در انقلاب اسلامی ایران نیز چنین نمایش قدرتی از سوی نظام اسلامی، غربیها را متحیر ساخت. صلابت انقلابی و تفكر اسلامی انقلابیون بسیاری مستكبران را از هرم قدرت در جامعه به زیر كشاند. جهان مسحور قدرت انقلاب اسلامی و ارزشهای مكتبی شد و این ارزشها با شتاب خیرهكنندهای در جامعه ایران ترویج یافت، دقیقاً مشابه آنچه در سالهای نخست ورود مسلمانان به اندلس رخ داد! این قدرتها پس از ناكامی در هشت سال جنگ نظامی علیه ایران، در اندیشكدههای خود بر چگونگی بازپسگیری قدرت و منافع خود از جمهوری اسلامی متمركز شدند. اگرچه تفاوتهای بنیادین در اهداف و مسیر انقلابیون در اندلس با ایران اسلامی وجود دارد، اما تجربه مسلمانان در اندلس كلید خوبی برای حل این مشكل به نظر میرسید. در نتیجه برنامه «آندولیزه شدن» ایران اسلامی در دو مرحله آغاز شد تا آنچه بر سر فرهنگ و سیاست مسلمان اندلس آمد، بر پیكره انقلاب اسلامی نیز وارد شود و از قدرت انقلاب و تفكر انقلابی در ایران بكاهد. مرحله نخست، یك گام فرهنگی برای تبلیغ و اشاعه فرهنگ غرب در میان مسلمانان بود تا آنان را به مصادیق فرهنگ غرب همچون شرابخواری، بیبند و باری، رشوه و امثال آن متمایل سازد. گام دوم اقدامی كاملاً سیاسی بود كه تغییر ذائقه و سلیقه سیاسی حاكمان مسلمان، وابستگی و ضعف آنان را دنبال میكرد و در نهایت همین عامل حكمای اسلامی را از اریكه قدرت به زیر كشاند. بررسی چگونگی «استحاله سیاسی» حاكمان مسلمان در اندلس، مسیر شبیهسازی آن را در جمهوری اسلامی پدیدار میسازد كه میتوان از این جریان با عنوان «آندولیزه شدن دیپلماسی عمومی در كشور» نام برد: طرح آندولیزه كردن ایران اسلامی حقیقتی عینی و مشهود است كه نخستین گامهای خود را از استحاله فرهنگی آغاز كرده و در گام بعد وارد عرصه سیاست و دیپلماسی حاكم بر كشور شده است. نشانگان رفتار اتخاذی غرب با جمهوری اسلامی چنان مطابق و مشابه جریان مسلمانان اندلس است كه میتوان نمونههای بسیاری را ذكر كرد. تلاش برای تضعیف قدرت و جایگاه تفكر انقلابی، منزوی ساختن انقلابیون در كشور، تلاش برای تحریف و بازتعریف آرمانهای امام راحل، تمایل و ذوق سیاسی به سمت غرب ، خصم و اخم برای منتقدان داخلی، تعمیق اشرافیگری و شیوع آن، ترویج روحیه تسامح میان پیشتازان تصمیمات سیاسی در كشور، ترویج مواد مخدر مشرو بات الكلی و شهوت پرستی همچنین درخواست غربیها به ویژه وزیر اقتصاد سابق آلمان كه با ادبیاتی تند شرط از سرگیری معاملات با ایران را پذیرش رسمی رژیمصهیونیستی و كنارهگیری ایران از حمایت بشار اسد و حزبالله و... بیان كرده است، نشانههای واضح و روشنی دال بر تلاش غرب برای استحاله و آندولیزه كردن سیاستهای جهان اسلام و به ویژه ایران اسلامی است كه نیاز به تفكر و برنامهریزی كارآمد برای مقابله با آن دارد. بیتوجهی به این مسئله میتواند همانگونه كه در عرصه فرهنگ خساراتی به بار آورد، در میدان سیاست و قدرت نیز ما را متضرر سازد. از آنجا كه از جمله ضرورتها و لوازم پیشرفت كشور، «حفظ خصوصیات انقلابی، حركت جهادی، حفظ عزت، هویت ملی و اسلامی و هضم نشدن در هاضمه خطرناك فرهنگی، اقتصادی و سیاسی جهان» است، ما باید با نفوذ دشمن مقابله كنیم.
راه اساسی مقابله با نفوذ:
1- بالا بردن آگاهی و بصیرت
2- افزایش كیفی وكمی مراقبتها
3- مسدود كردن راههای احتمالی نفوذ
4- تقویت درونی كشور و برطرف كردن نیازهایی كه ممكن است زمینهساز نفوذ دشمن باشد.
با توجه به اینكه نفوذ در سطوح مختلفی صورت میگیرد یعنی از علمای حوزه علمیه گرفته تا مسئولان سیاسی و تصمیمسازان و تصمیمگیرندگان نظام، نخبگان و دانشگاهیان، جوانان و نوجوانان، بافت سنتی جامعه، زنان و حتی كودكان در معرض آن قرار میگیرند و نیز تأكیدات مكرر رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر لزوم هوشیاری و آگاهی در مقابل توطئه نفوذ دشمن و ضرورت دشمنشناسی برنامه رؤیای اندلس در گروه سیاسی رادیو ایران طراحی و پس از حدود هشت ماه كار تحقیقاتی و جمعآوری اسناد و مدارك صوتی و تاریخی به مرحله تولید و پخش رسید و قرار است ساعت 20:30 روزهای چهارشنبه پخش شود. اولین برنامه آن روز چهارشنبه مورخ 12/7/96 پخش شد كه به بررسی چگونگی شكلگیری و اهمیت تمدن اسلامی اندلس و تأثیرات آن در اروپا و جهان اسلام پرداخت. این برنامه در قالب تركیبی با استفاده از نمایشی كه شكل تاكشو دارد، گزارش، مستند و تحلیل كارشناسی به موضوع نفوذ در كشور میپردازد و این مقوله مهم را از زوایای گوناگون مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد. در این برنامه سعی میشود مقایسهای تطبیقی داشته باشد، به عوامل سقوط اندلس و تلاشهای امریكا و غرب برای نفوذ در جمهوری اسلامی ایران و فروپاشی آن به سبك اندلس، تخریب نهادهای انقلابی، اشاعه روحیه اشرافیگری، كاهش جمعیت، اختلافافكنی میان مسئولان، ترویج فرقههای ساختگی، رخنه در میان نخبگان، ترویج فساد و بیاخلاقی، ترویج اباحیگری و زیرشاخههای دیگر... كه مصادیق نفوذ سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، عقیدتی - ایدئولوژیك – و حوزههای مختلف سبك زندگی، برخی از موضوعات و محورهای موردبررسی در این برنامه است.
احمدالهی قلی مدیر گروه سیاسی رادیو ایران