نان سنتی، دارو و بنزین هیچ تغییر قیمتی ندارند
رئیس جمهور گفت: اصلاح نحوه پرداخت یارانه كالاهای اساسی كار سختی است، اما نباید از این تصمیم سخت فرار كرد.
به گزارش شبكه رادیویی ایران، سید ابراهیم رئیسی رییس جمهور كشورمان شامگاه دوشنبه در پنجمین گفتگوی زنده رادیو و تلویزیونی با اشاره به دغدغههای جدی روزهای آغازین فعالیت دولت گفت: امروز نگرانیها نسبت به صیانت از جان مردم در برابر شیوع كرونا، ذخایر كالاهای اساسی، ذخایر ارزی و ریالی كشور، تجارت خارجی و فروش نفت تا حدود قابل قبولی رفع شده و دولت بر اصلاح نحوه و محل تخصیص یارانه كالاهای اساسی تمركز كرده است.
رئیس جمهور با بیان اینكه اولین و مهمترین مساله دولت در شروع كار، داغدار شدن روزانه بیش از 700 خانوار در اثر شیوع كرونا بود، گفت: اولین دغدغه دولت در آن مقطع تامین واكسن، انجام واكسیناسیون و صیانت از جان مردم بود كه به لطف خدا، با تلاش دولت و همكاری مردم در این زمینه موفق بودیم و امروز آمار فوتیهای روزانه ناشی از كرونا از 700 نفر به 7 نفر رسیده است.
رئیسی با اشاره به بازگشایی كسب و كارها و مراكز علمی و آموزشی پس از انجام واكسیناسیون موفق و موثر عمومی افزود: امروز علاوه بر تامین واكسن كافی از محل واردات، در داخل كشور نیز ظرفیت و توان بسیار بالایی برای تولید و حتی صادرات واكسن داریم كه برای جمهوری اسلامی ایران مایه افتخار است.
رئیس جمهور یكی دیگر از دغدغههای روزهای آغازین فعالیت دولت سیزدهم را نگرانی نسبت به ذخایر كالاهای اساسی عنوان كرد و اظهار داشت: با تلاش دولت در مدت كوتاهی نگرانی درباره ذخایر كالاهای اساسی نیز رفع شد. در روزهای ابتدایی فعالیت دولت همچنین نگرانی جدی درباره ذخایر ریالی و ارزی كشور وجود داشت و با تلاشها و تدابیر اتخاذ شده این مشكل نیز رفع شد.
رئیس جمهور ادامه داد: امروز میزان فروش نفت كشور به دو برابر روزهای آغاز فعالیت دولت افزایش یافته و دیگر در این زمینه هم نگرانی نداریم. از سوی دیگر حجم تجارت خارجی كشور نیز به خصوص با كشورهای همسایه افزایش یافته و مجموع تجارت خارجی كشور به رقم 100 میلیارد دلار رسیده كه در این زمینه نیز وضعیت كاملا متفاوت با قبل شده است.
رئیسی كسری بودجه 450 هزار میلیارد تومانی سال 1400 را یكی دیگر از چالشهای ماههای ابتدایی فعالیت دولت سیزدهم عنوان و تصریح كرد: با تلاش همكاران ما در دولت، بدون استقراض از بانك مركزی یا خلق پول، با كسب درآمدهای جدید توانستیم این مشكل را نیز پشت سر بگذاریم.
رئیس جمهور با بیان اینكه بسیاری از كارشناسان نگران روند فزاینده تورم در سال 1400 بودند، افزود: بسیاری از اقتصاددانان معتقد بودند روند رو به رشد تورم در سال 1400 از 40 درصد به حداقل 60 درصد خواهد رسید، اما به لطف خدا و با تلاشها و تدابیر اتخاذ شده این مشكل نیز مهار شده و نرخ تورم در پایان سال گذشته به 36 درصد كاهش یافت.
رئیسی چالش جدی دیگر پیشروی دولت را موضوع تخصیص ناعادلانه یارانه كالاهای اساسی از طریق توزیع ارز ترجیحی معرفی كرد و گفت: از همان نخستین روزهای آغاز فعالیت دولت، تقریبا همه اقتصاددانان و صاحبنظران به ما هشدار میدادند كه باید برای این موضوع به عنوان یكی از مشكلات جدی كشور چارهاندیشی كنیم.
رئیس جمهور در پاسخ به این پرسش كه برنامه دولت برای ارز ترجیحی چیست، گفت: تخصیص ارز ترجیحی كه از سال 97 شروع شد، به كالاهای زیادی اختصاص پیدا كرد. اما از همان ابتدا معلوم بود كه چند قیمتی بودن ارز مشكلات جدی برای كشور ایجاد میكند. مدت كوتاهی كه گذشت، دولت قبل خودش متوجه به این قضیه شد لذا تلاش كرد كه ارز ترجیحی را از كالاهای مختلفی حذف كند.
رئیسی افزود: نهایتاً اختصاص ارز ترجیحی به 7 كالای اساسی كاهش یافت كه شاید اگر همان زمان كه قیمت ارز حدود 11 تا 12 تومان بود تدبیری برای ساماندهی به اختصاص ارز ترجیحی میشد از الان خیلی كمهزینهتر بود.
رئیس دولت سیزدهم تاكید كرد: اصولاً ارز ترجیحی تهدیدی برای تولید و افزایش دهنده واردات است و موجب كاهش بهرهوری در اقتصاد، ایجاد رانت، فساد و تبعیض در كشور میشود كه بسیاری از كارشناسان نسبت به این موضوع انذار داده بودند.
رئیس جمهور با اشاره به تجربه خود در زمان تصدی قوه قضائیه و روبرو شدن با حجم زیادی از پروندههای فساد در تخصیص ارز ترجیحی گفت: بسیاری در این پروندهها یا پول گرفته بودند، یا واردات بیرویه كرده بودند، یا قرار بود كالاهای اساسی بیاورند،، اما كالای دیگری وارد كرده بودند، یا پول را گرفته بودند و در بازار به ارز آزاد تبدیل كرده بودند مثل پرونده حاج قربانعلی در مورد ماشینسازی تبریز كه معروف است. اینها مشكلات جدی برای كشور ایجاد كرد.
رئیسی با تاكید بر اینكه تخصیص ارز ترجیحی، تبعیض و فساد و رانتخواری ایجاد كرده بود، اظهار داشت: پرداخت ارز ترجیحی باید اصلاح و فكری برای این قضیه میشد.
رئیس جمهور افزود: در همان آغاز بكار دولت سیزدهم 8 میلیارد دلاری كه در قانون بودجه 1400 برای مصارف ارز ترجیحی اختصاص داده شده بود توسط دولت گذشته تمام شده بود، لذا نهایتاً به صورت لایحه دو فوریتی به مجلس اعلام كردیم، اگر بخواهیم تخصیص ارز ترجیحی را ادامه دهیم باید با اجازه قانونگذار باشد و اگر قرار است این ارز حذف شود، طبیعتاً باید آثار آن برای مردم جبران شود.
رئیسی خاطرنشان كرد: فوریت این لایحه در مجلس رأی نیاورد و باید تصمیم میگرفتیم كه چه كنیم؟ تصمیممان این شد كه به نحوی این وضعیت را ادامه دهیم برای اینكه زیرساختها آماده نبود و باید این زیرساختها آماده میشد.
رئیس جمهور با تاكید بر اینكه برای تصمیم در زمینه ادامه یا حذف ارز ترجیحی نیازمند «اجماع»، «اقناعسازی افكار عمومی» و «آماده سازی زیرساختهای كشور» بودیم، در پاسخ به این پرسش كه چرا دولت سیزدهم در سال ابتدایی آغاز بكارش میخواهد زیر بار این ماجرا برود، گفت: برخی گفتند مانند دولتهای دیگر كه با این قضیه كنار آمدند شما هم كنار بیایید، اما شتابزده و عجولانه عمل نمیكنیم و مدتهاست كه این موضوع را در دستور كار داریم.
رئیسی در مورد اقدامات كارشناسانه دولت برای ساماندهی به نحوه و محل اختصاص ارز ترجیحی گفت: این مسأله هم در دولت و هم در مجلس و هم در نشستهای نخبگانی مفصل مطرح شده و ابعاد مختلف آن تبیین شده است. یكی از بحثانگیزترین مباحث در مجلس این مسأله بوده است. این موضوع همچنین در محافل اقتصادی و دانشگاهی هم مورد بررسی قرار گرفته و از مسایلی است كه در رسانهها نیز بسیار به آن پرداخته شده است.
رئیسی با بیان اینكه بسیاری معتقدند دولت كار سختی در این زمینه پیشرو دارد، تصریح كرد: دولت شأنی جز خدمتگزاری و نوكری مردم برای خودش قایل نیست. این مسأله به عنوان یك ضرورت برای اصلاح اقتصادی باید صورت گیرد و طبیعتاً نباید از تصمیم سخت فرار كرد و نسبت به آن وحشتزده شد. بحمدالله این موضوع به عنوان یك اصلاح اقتصادی مورد توجه دولت، مجلس و دستگاه قضایی است.
رئیس جمهور در پاسخ به این سوال كه قرار است در موضوع اصلاح نحوه و محل پرداخت یارانه كالاهای اساسی چه اتفاقی بیفتد؟ گفت: امروز همه بر اینكه مسأله ارز ترجیحی و 2 یا چند نرخی بودن ارز باید به نحوی حل شود، اتفاقنظر دارند، اما درباره زمان و روش اجرا اختلافنظرهایی وجود دارد كه اشكالی هم ندارد.
رئیسی با تاكید بر اینكه بالاخره در اجرا باید بر یك نقطهای اتفاق نظر كرد، افزود: در بحث و بررسیهای انجام شده به این نتیجه رسیدیم كه بهترین كار این است كه به قانون عمل شود؛ قانون مجلس در این رابطه روشن است. قانون بودجه 1401 كه مجلس تصویب كرده، دیگر ارز ترجیحی در نظر گرفته نشده است و به جای آن باید ارز نیمایی یا به نحوی ارز آزاد تخصیص داده شود.
رئیس جمهور با بیان اینكه بر اساس قانون بودجه 1401 واردات كالاهای اساسی به جای ارز 4200 باید با ارز 23 هزار تومانی انجام شود، اظهار داشت: طبیعتاً این تغییر نرخ در بازار تأثیر میگذارد و البته نحوه جبران آن نیز در همین قانون پیشبینی شده است؛ لذا نكته مهم در این رابطه برای ما آن است كه مطابق وعده و قرار دولت، مردم در جریان موضوع قرار گیرند كه دولت چه اقدامی میخواهد انجام دهد.
رئیسی افزود: پس نكته اول این شد كه اقدام دولت مستند به قانون مصوب مجلس است و نكته مهم دیگر لزوم توجه به شرایط اقتصادی، جهانی و منطقهای و قیمت كالاهای اساسی است. در این رابطه باید به نحوی تدبیر كنیم كه اقدام ما حالت واكنشی و انفعالی نداشته باشد.
رئیس جمهور گفت: دولت در این رابطه، هم برنامه دارد و هم به نحوی كار از یك جایگاه و مبنای تخصصی برخوردار است. صاحبنظران و اقتصاددانها نسبت به این مسأله نظر دارند و دولت هم در این قضیه غافل نبوده و با صاحبنظران اقتصادی، فعالان بازار و بخشهای مرتبط نشستهای مختلف داشته است كه بعضی از آنها از طریق رسانهها منعكس شده و بعضی از این جلسات هم رسانهای نشده است، اما همواره خودمان را به مشورت گرفتن از صاحبنظران پایبند دانستهایم.
رئیسی گفت: نمایندگان محترم مجلس با دغدغهمندی و دلسوزی در این رابطه بحث و تبادل نظر كردند كه نتیجه آن قانون بودجه 1401 است. حالا نكتهای كه مطرح است این است كه دولت در این رابطه چه میخواهد بكند. باید قانون را اجرا كنیم و تلاش كنیم كه به مردم و به ویژه نیازمندان و قشر ضعیف جامعه به هیچ عنوان فشاری وارد نشود و اینها مشكلی از جهت معیشتی پیدا نكنند.
رئیس جمهور تاكید كرد: این همان نكتهای است كه جنابعالی در آغاز گفتگو تحت عنوان «جان و نان مردم» مطرح كردید و به عنوان نكتهای مهم دغدغه مشترك مجلس و دولت و همه دستگاهها است.
رئیسی در پاسخ به سوال مجری درباره جزئیات طرح اصلاح نحوه و محل پرداخت یارانه كالاهای اساسی گفت: این یارانه تا امروز در زنجیره تامین و توزیع به واردكننده پرداخت میشد كه مشكلاتی ایجاد كرد و همه به این مشكلات واقف هستند. در این طرح یارانه باید به آخر زنجیره یعنی مصرفكننده پرداخت شود تا او خودش سفرهاش را مدیریت كند.
رئیس جمهور افزود: در واقع به جای عنوان حذف ارز ترجیحی باید بگوییم این طرح نوعی مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانه كالاهای اساسی است و نه حذف.
***عدم افزایش قیمت دارو، نان و بنزین
رئیس جمهور گفت: به هیچ عنوان قیمت دارو، نان و بنزین افرایش پیدا نمیكند.
رئیسی در مورد اینكه با اجرای طرح كمك معیشتی قرار است به هر فرد چه میزان پرداختی صورت گیرد، خاطر نشان كرد: سازمان برنامه و بودجه این موضع را كارشناسی كرده و پیشنهادی كه داده این است كه به 3 دهك اول، نفری 400 هزار تومان یعنی یك خانواده 5 نفره، 2 میلیون تومان در ماه و به دهكهای چهارم به بعد هم 300 هزار تومان به ازای هر نفر پرداخت خواهد شد.
رئیس جمهور تاكید كرد: در این طرح همه مردم بدون استثناء از یارانه نان و دارو برخوردار هستند و به هیچ عنوان قیمت نان، دارو و بنزین افزایش پیدا نمیكند.
رئیسی در پاسخ به این پرسش كه آیا اصلاح نحوه و محل پرداخت یارانه كالاهای اساسی در نرخ نان تغییر ایجاد میكند؟ گفت: نان سنتی با قیمت سابق به دست همه مردم خواهد رسید. دارو در پوشش بیمهای میرود و قیمت آن هم تغییر نمیكند و زیرساختهای اینكار نیز تكمیل و آماده میشود.
رئیس جمهور در تشریح نحوه پرداخت ارز ترجیحی به دارو افزود: یارانهای كه الان واردكنندگان این بخش دریافت میكنند، به بیمهها پرداخت میشود و بیمهها دارو را با قیمتی كه الان وجود دارد به دست مردم میرسانند.
رئیسی با تاكید مجدد بر اینكه با اجرای طرح اصلاح نظام پرداخت یارانه كالاهای اساسی تغییری در قیمت نان سنتی، دارو و بنزین نخواهیم داشت، خاطرنشان كرد: تا زمانی كه زیرساختهای فنی برای كالا برگ الكترونیك آماده شود كه احتمالا یك یا دو ماه باشد، كمك معیشتی به صورت نقدی پرداخت خواهد شد و هر وقت كالا برگ الكترونیك آماده شد، تناسب میزانی كه به عنوان كمك معیشتی پرداخت میشود، كاملاً با مردم در میان گذاشته خواهد شد.
رئیس جمهور تصریح كرد: عنوان این اقدام حمایت معیشتی است چرا كه در ابتدای سال یك تغییر قیمتی در برخی از كالاهای اساسی وجود دارد كه باید در قبال آن از مردم حمایت شود.
رئیسی اظهار داشت: فعلاً برنامهریزی شده كه برای 2 ماه آینده بدین شكل حمایت صورت گیرد و سپس طبق برنامه دولت تبدیل به كالابرگ الكترونیك شود. كالا برگ الكترونیك، برابر قانون و به عدالت نزدیكتر است و توانایی تبدیل شدن به گرانی را ندارد تا در این میدان مردم تنها نمانند و مشكلی خصوصاً برای خانوادههای نیازمند نخواهد بود.
رئیس جمهور در مورد زمان پرداخت كمكهای معیشتی به مردم گفت: ما دولت صادقالوعدی هستیم و به آنچه كه گفتیم عمل خواهد شد و حتماً قبل از اینكه قیمتها افزایش یابد این كمك معیشتی پرداخت میشود. منتها در نحوه برداشت آن طبیعتاً اگر 2 ماه در حسابشان قرار بگیرد، ماه اول امكان پرداختاش است و ماه دوم زمانی كه برسد طبیعتاً امكان برداشتاش هست. این اعتبار در حساب مردم قرار داده میشود و بعداً دولت و ستاد تنظیم بازار اعلام میكنند كه چه زمانی و چگونه امكان برداشت خواهد داشت.
رئیسی افزود: نحوه و زمان برداشت این اعتبار و نیز نحوه تنظیم قیمت كالاها با ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت از تولیدكننده و مصرفكننده است. ممكن است اعتراضات و شكایاتی نسبت به دستهبندی افراد در دهكهای مختلف باشد، لذا این امكان دیده شده است كه اعتراضات در این زمینه مورد بررسی قرار گیرد. هرگونه اعتراض یا شكایتی چه در دهكها و چه در ارتباط با حذف نام افراد از سامانهها سریعا از سوی وزارت رفاه مورد رسیدگی قرار میگیرد.